Tort de mere cu stafide si fulgi de cocos
Poate fi un tort, o prajitura sau poate fi un desert la micul dejun impreuna cu un expreso/lapte cu ciocolata. Toamna e anotimpul meu preferat si imi plac in special fructele de sezon printre care si merele. Chiar daca merele sunt tot anul in magazine, mie imi plac astea de la tara ca-s mult mai aromate, naturale si au o dulceata aparte spre deosebire de cele care le gasim mai tot timpul in magazine. Doar in acest anotimp fac tot felul de prajituri cu mere. Incercati aceasta varianta extrem de aromata, simpla de facut si care ti se topeste-n gura.
Ingrediente:
- 200 g faina
- 100 g zahar obisnuit, zaharul obisnuit
- 125 ml lapte 1,5% grasime
- 50 g zahar de trestie sau brun
- 6 linguri cu unt
- 4 mere rosii
- 4 linguri de stafide
- 2 linguri fulgi de cocos
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 linguri de smantana 12% grasime
- 1 ou
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingurita de ghimbir macinat
- 1 lingura de scortisoara
- 1 lingurita rasatura de portocala
- 1 lingurita rasatura de lamaie
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 praf de sare.
Mod de preparare:
Se taie merele in jumatate, se curata de mijloc si se taie felii. Pentru aluat se amesteca intr-un bol separat oul cu smantana, laptele, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Intr-un alt vas se amesteca faina cu fulgii de cocos, ghimbirul, zaharul obisnuit, praful de copt, praful de sare, rasatura de lamaie, de portocala, 3 linguri de unt si se amesteca bine pana se incorporeaza untul. Apoi putin cate putin se pune si compozitia de lapte, amestecand continuu pana se omogenizeaza. Intr-o cratita se pun celelalte 3 linguri de unt ramase si se topeste la foc mic, pe rand se pune zaharul de trestie, scortisoara, stafidele si se amesteca 2 minute dupa care se toarna in forma de tort unsa bine cu unt. Apoi se aranjeaza feliile de mar in tava si deasupra se toarna si aluatul uniformizand bine. Se da la cuptorul bine incins 20 - 30 de minute pana prinde o culoare aurie. La mine a durat 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea si e gata atunci cand nu se prinde aluat pe scobitoare. Cand este gata se scoate, se lasa la racit bine dupa care se poate rasturna pe platou. Se poate servi simplu sau cum imi place mie cu putina smantana amestecata cu zahar vanilat pe deasupra. Aaaa si tortul pe deasupra nu e ars doar ca sunt multe stafide brune. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu