Reteta Gem de gutui cu mere
Iata unul din cele mai bune gemuri! In copilarie evitam acest gem, nici nu-l gustam si ziceam ca nu-i bun;))...dar si cand l-am gustat pot sa zic ca m-am"indragostit". Acum il consum in fiecare zi cu biscuiti populari si unt, cu waffle si smantana, in clatite (in 2 saptamani s-au dus 2 kg:)))si abia astept sa-l folosesc si la tortul cu biscuiti de Craciun/Revelion, reteta este si de post. Si de aceea toamna asta mi-am alimentat bine camara cu gem de gutui cu mere, gem de capsuni, gem de rubarba cu capsuni si coaja de portocale, dulceata de cirese negre si preferata mea dulceata de capsuni ca sa-mi ajunga pana la primavara. Oricum daca se termina repede mai am rezerve de dulceata de capsuni si la bunica.
Ingrediente:
- 2 kg de gutui
- 2 kg de zahar
- 3 kg de mere.
Mod de preparare:
Merele si gutuile se taie in jumatate si se curata mijlocul. Merele se dau prin masina de tocat carne sau prin razatoarea mare, in schimb gutuile se dau numai prin razatoarea mare pentru ca la masina merg greu. Se pune rasatura intr-o oala mare ( de preferat sa fie groasa, de exemplu eu am folosit un tuci cu o capacitate de 11 litri ) in straturi: un strat de rasatura, un strat de zahar si tot asa pana la epuizare. La inceput se lasa la foc mare pana incepe sa fiarba apoi se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand aproximativ 2 ore. Ca sa trecem cu bine de fig e bine sa ne indulcim "sufletul" cu putin gem...pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu