Galustele cu prune se obtin dintr-o compozitie din cartofi, faina, oua si sare care se intinde sub forma de foaie cu grosimea de 1,5 cm si se taie in bucati patrate. In fiecare patrat se aseaza cate o pruna (din care s-a scos samburele si golul s-a umplut cu zahar) , se modeleaza in forma de sfera. Galustele se fierb in apa clocotita, dupa care se dau prin pesmet si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se pudreaza la suprafata cu zahar farin, scortisoara si se introduce la cuptor pentru gratinare, timp de 5 minute. Se servesc calde.
Galustele cred ca ar merge si cu capsuni, deasupra servite cu putin sos de ciocolata. Cu siguranta ar fi o varianta buna.
Galustele cred ca ar merge si cu capsuni, deasupra servite cu putin sos de ciocolata. Cu siguranta ar fi o varianta buna.
Papanasii
se obtin dintr-o compozitie din branza de vaci, gris, faina, oua,
esente, bicarbonat, rasatura de lamaie si zahar, care se modeleaza sub
forma de inel si se prajesc in ulei incins. Se servesc cu smantana si
dulceata.
V-ati intrebat vreodata de unde ideea de a gauri rotocolul de aluat inainte de prajire?
Se
spune ca in timpul unei furtuni violente pe mare, capitanul danez
Hanson Gregory, avand nevoie de ambele maini pentru a struni carma, si-a
infipt gogoasa din care manca intr-una din spitele acesteia. Extrem de
amuzanta situatia in care un capitan incercand sa isi salveze nava mai
are timp si sa infulece o gogoasa. Important este ca in felul acesta s-a
rezolvat neplacuta problema a acestor dulciuri prajite in tigaie care
ramaneau mereu necoapte in mijloc.Respectand traditia gogosilor gaurite,
papanasii traditionali se fac in acest mod, eventual se mai prepara o
biluta de aluat care se prajeste si se pune deasupra. Spre deosebire de
gogosile clasice facute doar cu faina, in aluatul pentru papanasi
prezenta grisului si a branzei de vaci fragezeste compozitia. Un alt
lucru important este amestecul de smantana cu gem care se toarna peste
papanasi. Smantana nu trebuie sa fie foarte subtire si acra, in schimb,
gemul folosit este ideal mai acrisor, de visine, prune sau fructe de
padure. Altfel, prea mult dulce nu face tocmai bine la stomac. Sunt
locuri in care papanasii nu se fac decat fie cu smantana, fie cu gem,
fie pudrati cu zahar farin. Insa combinatia dulce-acrisor este
binevenita intr-un preparat atat de greoi.
Papanasii trebuie sa:
- arate ca niste bucati de forma cilindrica, egale ca dimensiune
- fie rumentiti pe toata suprafata
- aiba o consistenta afanata
- aiba gust placut, aroma specifica adaosurilor, fara gust si miros strain.
Comentarii
Trimiteți un comentariu