Alterarea este semnificativ incetinita prin pastrarea alimentelor la mai putin de -18 grade celsius. Insa fiecare grupa de alimente are o limita temporala de stocare in congelator, dupa care incep sa se deterioreze. Nutrientii sunt in general pastrati si in unele cazuri legumele congelate au un continut nutritiv mai mare decat cele proaspete, daca congelarea s-a facut imediat dupa recoltare. Iata cum sa congelam si sa decongelam alimentele in mod corespunzator:
DECONGELARE (ora/450 g)
|
||||||
ALIMENT
|
PREPARARE
|
AMBALARE
|
SFATURI
|
VALABILITATE (luni)
|
FRIGIDER
|
CAMERA
|
Unt
|
Se congeleaza in ambalaj
|
Ambalaj suplimentar daca este moale
|
Untul nesarat se pastreaza mai mult
decat cel sarat
|
3-8
|
12
|
1-2
|
Peste alb sau gras
|
Curatat sau file
|
Plastic, hartie de congelare sau
folie de aluminiu
|
Pestele gras se pastreaza doar 3
luni
|
3-6
|
6-10
|
3-5
|
Mere
|
Spalati, decojiti, taiati si
blansati
|
Cutii de plastic sau pungi speciale
de hartie
|
Presarati zahar intre straturi
|
9
|
7-8
|
3-4
|
Piersici si prune
|
Spalati, scoateti samburii si
decojiti piersicile; taiati prunele in jumatate si adaugati sirop
|
Cutii de plastic sau de carton cerat
|
O lingurita de sus de lamaie la
jumatate de kg pastreaza culoarea
|
9
|
7-8
|
3-4
|
Capsuni si fructe de padure
|
Scoateti coditele si adaugati sirop
|
Cutii de plastic sau carton cerat
|
Capsunile si zmeura nu necesita
zahar la congelare
|
9
|
6-7
|
2-3
|
Legume verzi
|
Spalati, curatati, blansati,
scurgeti
|
Pungi de plastic, cutii de carton
|
Scoateti aerul din pungi
|
12
|
-
|
-
|
Pulpe de vita, miel si porc
|
Taiati felii, acoperiti oasele
vizibile cu folie de aluminiu; puteti impacheta si oasele separat
|
Ambalati strans in plastic sau folie
si ambalati suplimentar bucatile mari
|
Dezosarea cotletelor inainte de
congelare salveaza spatiu in congelator
|
4-6
|
5
|
2
|
Cotlete de porc si miel
|
Ambalati separat cu hartie speciala
|
Pungi sau cutii de plastic
|
Dezghetati carnea de porc in
frigider
|
4-6
|
5
|
2
|
Carne tocata
|
Portionati
|
Pungi inchise speciale
|
Congelati doar foarte proaspata
|
1-2
|
6
|
1-1 si jumatate
|
Carnati (de la magazin)
|
Nu se pregatesc inainte
|
Pungi de plastic sau hartie
speciala, se sigileaza bine
|
Carnatii de casa pot fi pastrati
pana la 6 luni
|
3
|
6
|
1-2
|
Alte reguli de care trebuie sa tineti cont:
- asigurati-va ca alimentele sunt complet dezghetate inainte de a le gati
- odata dezghetate, alimentele nu trebuie recongelate
- folositi resturile refrigerate doar pentru o zi sau doua.
Comentarii
Trimiteți un comentariu