
In bucatarie
Pastrarea: zucchini si dovleceii de vara pot fi pusi in pungi de plastic perforate, in frigider, unde ar trebui sa se pastreze timp de 3-4 zile.
Pregatirea: dovlecelul se spala bine si i se indeparteaza capetele. Dovleceii mici si de marime potrivita au coaja comestibila, pe cei mari este preferabil sa-i decojiti si sa le scoateti semintele. Dovleceii pot fi taiati, inveliti intr-un servet umezit si tinut cateva ore la frigider. Pentru a-i ingloba in aluaturile pentru paine sau briose, radeti intai dovleceii cruzi si uscati-i cu servetele de hartie.
Retete de baza si idei de preparare:
Dovlecelul de vara poate fi preparat prin fierbere la abur, calit, prajit rapid sau fript pe gratar.
Idei de retete:
Un mod usor de a-i prepara este de a taia julienne sau in felii subtiri varietati de culoare galbena si verde, dupa care le caliti in ulei de masline pana se inmoaie. Apoi se adauga usturoiul tocat, verdeturi aromate, sare si piper si mai lasati dovleceii pe foc 2 minute. Se stropesc cu suc proaspat de lamaie si se servesc. Pentru a-i prepara la gratar, taiati dovleceii mici in jumatati, pe lung, ungeti cu putin ulei suprafata taiata si lasati-i pe gratar pana cand devin usor rumeniti si moi.
Sau:
- umpleti dovlecei opariti (varietatea pattypan) cu bucatele de branza feta, si presarati-i cu pesmet proaspat aromat cu usturoi
- adaugati cubuletele de dovlecei de vara, la sosurile pentru paste
- taiati fasii de zucchini, pe care le folositi la ornarea salatelor
- dovleceii crescuti prea mult, mai tari, pot fi folositi ca vas pentru servit, la fel cum pepenele verde este curatat si scobit pentru a fi umplut cu cruditati sau salate, doar ca inainte de a fi umplut, i se taie capacul, se scobeste si se indeparteaza miezul, apoi se freaca cu lamaie pe interior
- adaugati dovlecei impreuna cu rosii, verdeturi aromate si ceapa la omlete pentru a obtine un mic dejun in stil mediteranean
- zucchini pot fi taiati sub forma unor betisoare mai groase, care sa aminteasca de cartofii pai, apoi prajiti-i putin, dupa care ii puteti servi cu un sos savuros de iaurt cu usturoi si mirodenii sau un sos de branza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu