Intotdeuna am vanat aparitia curcubeelor dar pana acum nu mi-am propus sa transpun asta si intr-un preparat. Nu a iesit chiar un curcubeu adevarat, dar per total pentru prima incercare a iesit un desert fabulos (in privinta gustului nici nu mai zic, o sa va bantuie gandurile multa vreme). Este prima data cand incerc sa fac un tort curcubeu, insa este a doua oara cand fac un tort din clatite. Prima data a fost pentru bunica mea, care iubea clatitele (desi era o bucatareasa iscusita si mereu dornica sa invete lucruri noi, ma astepta pe mine sa ii fac clatite, asa cum doar eu stiu sa fac, spunea ea - ma facea sa ma simt foarte importanta, probabil am si fost). Acum ca ea nu mai este, l-am facut pentru mine. Astazi, maine si duminica sunt cateva dintre zilele speciale pentru mine din luna septembrie.
Am preparat acest desert colorat si plin de ciocolata, cu gandul la semnificatia acestor zile. A face ceva unic in zilele speciale este ceea ce le face si mai semnificative. Am fost atat de fericita cand am preparat acest tort. Este o munca destul de repetitiva, dar partea colorata este ca o meditatie. Va recomand sa incercati macar o singura data. Ca si aspect seamana cu un dom sau cu un musuroi de cartita.
Astazi va propun sa incercati ceva diferit. De ce sa va limitati la variantele traditionale cand aveti sansa sa fiti indrazneti in bucataria proprie. Asumati-va riscul si rasfatati-va poftele cu acest tort de clatite, plin de arome satisfacatoare pentru papilele gustative.
Inainte sa cititi ingredientele si sa va speriati ca sunt prea multe, ganditi-va ca nu este un desert pe care il faceti in fiecare zi, ci pentru o ocazie unica. Cu putina disciplina, totul va fi o joaca. Parol!
Ingrediente
Info: Colorantul Biovegan este un produs 100% natural, fara gluten, fara lactoza si nu contine arome artificiale. Este indicat pentru deserturile viu colorate, ideale chiar si pentru copii.

Pentru clatite:
- 300 ml lapte de cocos
- 150 g faina
- 50 g xylitol cu monk fruit
- 3 linguri cu unt
- 3 oua
- 2 linguri cu pudra de matcha (pentru culoarea verde)
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- coloranti naturali de la Biovegan (se gasesc in Kaufland): portocaliu si lila
- optional: o lingura cu pudra de maca (pentru un plus de gust)
Info: veti gasi culoarea verde si la Biovegan, dar pentru ca aveam Matcha intr-o cantitate mai mare, am preferat sa folosesc asta.
Pentru blatul cu banane:
- 60 g faina de ovaz
- 50 g xylitol cu monk fruit
- 3 linguri cu unt topit
- 2 banane
- 1 ou
- 1 lingurita cu colorant galben Biovegan
- 1 lingurita si jumatate cu extract pur de banane (optional...insa eu am folosit, intensifica aroma bananelor, care la copt se cam pierde)
- 1 lingurita rasa cu praf de copt
- un praf de sare.
Pentru creme:
- 226 g crema de branza
- 150 g smantana de cocos
- 120 g ciocolata alba
- 10 capsuni
- 2 linguri cu xylitol
- 2 linguri cu apa
- 1 lingurita cu agar - agar
- 1 lingurita cu colorant rosu Biovegan.
Pentru glazura:
- 100 g ciocolata cu lapte semi indulcita
- 100 g smantana de cocos
- 60 g ciocolata neinduclita cu 100% cacao
- 1 lingurita cu extract pur de vanilie
- 1 lingura cu unt.
Pentru decor (puteti folosi fructe liofilizate sau orice altceva aveti/va doriti):
- ananas liofilizat (se poate achizitiona din magazinele online - pretul este in jur de 18 lei)
- fructul dragonului liofilizat/zmeura liofilizata (se gaseste in magazinele online)
- optional: fulgi de cocos imbracati in ciocolata.
Ador fructele liofilizate, sunt cu totul diferite de cele uscate in mod traditional. Liofilizarea este un mod inedit de a conserva fructele si legumele. Liofilizarea pastreaza intact atat gustul cat si proprietatile nutritive. Un alt amanunt important este ca nu au zahar adaugat asa cum au fructele uscate. Daca turnati apa peste un fruct liofilizat, acesta va reveni la forma lui initiala.
Prima data cand am gustat un fruct liofilizat, a fost cand am descoperit capsunile imbracate in ciocolata de la Exquisit. Cand au aparut prima data in Kaufland, tin minte ca am achizitionat o multime de pungi, facand un stoc impresionant destinat pentru mai mult timp, dar fiind atat de bune s-au terminat mai rapid decat m-am asteptat :))). Cand imi place ceva mult, de obicei sunt ca o furnicuta si fac provizii. Numai cand le infulec sunt ca si greierasul nechibzuit (cu cateva exceptii ;))) ).
Mod de preparare:
1. Blatul cu banane: intr-un bol se amesteca untul topit cu xylitotul pana se pbtine o crema alba spumoasa. Se adauga ouale, bananele pasate, extractul de banane, sarea iar la final faina de ovaz si praful de copt. Se amesteca cu mixerul/telul pana se obtine o compozitie omogena. Se pulverizeaza tava cu ulei de cocos, se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25 de minute. Cand este gata se lasa in tava 5 minute dupa care se rastoarna pe un platou pentru a se raci complet.
3. In timp ce se faceau clatitele am preparat si cremele: intr-un bol se adauga smantana de cocos si ciocolata alba. Se lasa pe baie de aburi pana se topeste ciocolata. Se da deoparte si se incorporeaza crema de branza.
4. Separat intr- o tigaie se pune 100 ml de apa impreuna cu capsunile taiate marunt si xylitolul. Cand incepe sa fiarba se adauga pudra de agar-agar dizolvata in cele doua linguri cu apa. Se mai lasa doua minute pe foc, se da deoparte dupa care se adauga colorantul rosu. Compozitia astfel obtinuta se toarna peste jumatate din crema cu ciocolata alba, cealalta jumatate se lasa asa cum e.
5. Asamblarea: o tava se tapeteaza cu folie, se aseaza blatul cu banane, se intinde un strat de crema cu ciocolata alba, deasupra se pune o clatita (nu conteaza culoarea, eu am alternat, nu am vrut sa pun aceeasi culoare una dupa alta), un strat de crema cu capsuni, o clatita, un strat cu crema de ciocolata alba si tot asa pana la epuizarea clatitelor si cremelor. Ultimul strat trebuie sa fie clatita. Se acopera cu folie si se baga in frigider pana se prepara glazura.
6. Glazura: se pun toate ingredientele intr-un bol si se pune pe baie de aburi pana se topeste ciocolata si se obtine o glazura omogena. Se lasa la racit.
Dupa o ora se scoate din frigider, se scoate hartia de copt si se orneaza dupa preferinte. Se lasa la frigider pana la servire. La portionare, din cauza fructelor folosite in reteta, pe alocuri s-au manjit putin culorile. Nicio problema ;)))...Yum yum!
Pofta dulce!
Update (13/09/2019): astazi am mai facut un tort din clatite cu banane cu mici modificari: la crema cu ciocolata alba in loc de capsuni am adaugat 4 linguri cu iaurt integral, la glazura cu ciocolata am adaugat doua linguri rase cu pudra de maca plus o lingurita si jumatate cu rom, iar la decor am folosit mango liofilizat. Desi modificarile au fost marunte, gustul este diferit, cromatica de asemenea. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu