Chiftele de naut aromate cu sos de maioneza si usturoi

Chiftelele de naut sau falafel, pot fi servite singure sau alaturi de hummus, baba ghanouj, paine, turte si salate.

Chiftele de naut aromate cu sos de maioneza si usturoi
Ingrediente:
Pentru chiftele:
- 1 conserva de naut
- 3 catei de usturoi
- jumtate de legatura de patrunjel (merg si cateva frunze de telina)
- 2 fire de ceapa verde
- 2 linguri cu faina
- condimente uscate: chilli, marar, busuioc, coriandru, cumin, ghimbir macinat, piper.
- optional: 1 ou si pesmet.
Pentru sosul de maioneza (optional):
- 1 galbenus crud
- 1 galbenus fiert
- jumatate de capatana de usturoi
- 6 linguri de ulei
- sare, piper
- 1 lingura de mustar.
Mod de preparare:
Chiftelele: Se scurge nautul de zeama, se paseaza bine pana se face ca o pasta, se amesteca cu usturoiul maruntit cu presa, ceapa taiata marunt, patrunjelul tocat marunt, faina apoi se pun condimentele uscate in cantitatile dorite. Daca este nevoie puteti adauga si o lingura cu apa. Se amesteca bine pana se omogenizeaza dupa care se formeaza chiftelele si se pun pe o placa. Se pot praji in putin ulei pe ambele parti, pana capata o culoare aurie. 
Info: Daca doriti puteti sa le faceti si astfel (in cazul asta puteti renunta la faina din compozitie): intr-un vas separat se bate bine oul cu putina sare. Se incinge bine tigaia cu putin ulei dupa care chitelele se dau mai intai prin ou, apoi se tavalesc bine prin pesmet si se pun la prajit. Se lasa pana devin aurii. Se intorc pe cealalta parte si se iau cu grija din tigaie cu o paleta subtire de inox pentru ca sunt foarte fragile.
Sosul de maioneza: Se pastreaza albusul de la oul fiert dar si cel de la oul crud (se fie
rbe albusul). Se amesteca galbenusul crud cu cel fiert si uleiul pana isi mareste volumul. Apoi se pune putina sare, piper, mustar, usturoiul maruntit cu presa si albusurile fierte taiate marunt, se amesteca pana se omogenizeaza toate si se imbina aromele. Se lasa sosul la rece cat si chiftelele, dupa care se pot servi. Sunt foarte bune atat reci cat si calde, consistente si pline de proteine. Se servesc fara paine. 
Pofta buna!

Comentarii