Sosuri pentru diferite feluri de mancare(2)Aceste sosuri sunt usor de facut, se fac dinainte si se pastreaza la frigider pentru un timp, deci nu este necesar a se servi imediat. Mie imi plac toate si le folosesc incontinuare. Le-am invatat de la mama si bunica mea si am zis sa le pun si aici sa va impatrasesc si voua aceste mici "secrete"din bucatarie. Numai bune pentru un festin de sarbatori.
Maioneza dietetica: 1Lingura de lapte praf se pune in putina apa rece, se amesteca pana nu ramane nici un cocolos. Se amesteca cu 1 ou crud batut bine, sare, piper si zeama de la jumatate de lamaie si se pune amestecul pe baie de aburi amestecand pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se amesteca incontinuare pana se raceste dupa care se adauga 1 lingurita de mustar.
Sos Ravigot: 5 Galbenusuri fierte se sfarama, se amesteca cu 1 lingura de mustar, 150 ml ulei, se subtiaza cu 2 linguri de otet sau zeama de la o lamaie. Se sareaza, pipereaza, se presara 1 lingura de tarhon uscat sau 1 legatura de patrunjel verde.
Sos Remoulade: Se pune la foc o tigaie si se pune 50 g de unt si 50 g de faina, din care se prepara un sos alb, se stinge cu o cescuta de apa. Dupa ce fierbe sosul se ia de pe foc, se lasa la racit putin dupa care se adauga 2 lingurite de otet, sare si piper. Separat se amesteca 1 galbenus fiert cu unul crud si cu 1 lingurita de mustar si putin cate putin se adauga 2 lingurite de ulei ca sa nu se taie. Se amesteca aceasta pasta cu sosul alb racit bine, si se obtine un fel de maioneza foarte fina. Acest sos se serveste cu legume, rasol sau baza pentru sandvisuri, tartine.
Sos Grecesc: 2 Galbenusuri fierte se dau prin razatoare, se amesteca cu 1 lingura de mustar, 200 g de smantana 12 %grasime, cu 2 bucati de sardine sfaramate/pisate cu furculita, se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie si o capatana de usturoi pisat. La final se adauga 1 lingura de masline tocate si albusurile de la ouale fierte tocate .
Sos Spaniol: 3 Galbenusuri crude se amesteca cu 2 lingurite de mustar, 3 sardine sfarmate pana se obtine o pasta omogena apoi incorporeaza si 100 ml ulei, putin cate putin ca la maioneza. Se subtiaza cu 2 lingurite de otet si 200 ml de vin alb, se pune sare, piper, 1 capatana de usturoi pisat, 2 castraveti murati taiati cubulete, 1 legatura de patrunjel verde tocat si 1 lingura de tarhon uscat si la final se pun galbenusurile fierte si albusurile lor taiate cubulete. Acesta merge excelent la rasol sau la orice alta mancare cu carne care va place si ar merge..
Sos Tartar: 5 Linguri de maioneza se amesteca cu 1 lingura de mustar, se subtiaza cu 1 lingura de otet, 100 ml de vin alb, 1 lingura pasta de rosii si apoi se pune sare, piper si 1 capatana de usturoi pisat. Acesta se poate servi alaturi de 1ou fiert si salata verde.
Sos de vin 1: 5 Linguri de maioneza se subtiaza cu 1 lingura de mustar, 200 ml de vin alb, 1 lingura zeama de lamaie, piper si 50 g de icre. Acesta este potrivit la un rasol de peste.
Sos de vin 2: Intr-o cratita se pune 250 ml de vin, 500 ml de apa, in care se taie 1 ceapa, 6 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel, se pune o lingurita de cimbru, 1 frunza de dafin, sare , putin piper si se lasa sa fiarba totul 15 minute. Apoi se face un rantas se amesteca 2 linguri de faina cu 1 cescuta de apa si se pune in oala lasand sa mai fiarba 5 minute. Acest sos este bun de servit cu oua benedict(reteta o gasiti pe site).
Sos Brun 1(baza): Se spala, curata si se taie 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa, 1 sfert de radacina de telina apoi se pun toate la calit in 50 ml de ulei. Intre timp se rumeneste la cuptor 50 g de faina apoi se pune peste legume, se pune si 50 g pasta de rosii, un varf de cutit de cimbru si 1 frunza de dafin. Totul se stinge cu 750 ml supa de carne si se lasa sa fiarba 1 ora si jumatate. Se pun 2 pliculete de gelatina la inmuiat in apa rece si se pune in sos care se mai fierbe inca 10 minute in plus. Apoi sosul se strecoara, se pune si jumatate de pahar de vin rosu sau negru si se mai da intr-un clocot, se pune sare, piper si putin zahar caramelizat pentru culoare. Acesta este bun pentru glasarea diferitelor preparate reci cu oua, carne. Se pastreaza in frigider intr-un borcan de sticla.
Sos Brun cu vin 2: 500 ml de sos brun se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca se pun 3 linguri de supa de carne, 100 ml de vin alb demidulce si 50 g de unt, lasandu-se sa fiarba 20 de minute. Dupa fierbere se adauga 1 lingura de coniac, se sareaza si pipereaza dupa gust. Este ideal la pregatirea medalioanelor din carne de porc sau vita, la diferite soteuri si multe altele.
Sos picant: Se pune pe foc sa fiarba intr-o oala 200 ml de vin alb, 50 ml de otet, 20 boabe de piper si 1 ceapa taiata marunt. Cand scade la jumatate se strecoara intr-o alta oala unde se pune si 400 ml de sos brun si se mai fierbe 10 minute dupa care se adauga 2 catraveti murati taiati marunt, 1 lingura de patrunjel verde, marar si tarhon si se mai lasa 1minut dupa care este gata si numai bun de servit la o friptura de porc la tava sau gratar.
Sos alb-numai bun pentru legume: Se pune la topit intr-o oala 40 g de unt, se adauga 40 g de faina si se mesteca continuu timp de 3 minute pentru a nu se prinde faina si sa nu-si shimbe culoarea. Apoi se stinge cu 300 ml supa de legume. Cand sosul incepe sa clocoteasca si sa se ingroase se pune si 100 ml de lapte si se mai lasa sa fiarba 20 minute, apoi se adauga sare si piper. Cand este gata se strecoara sosul si se poate folosi la pregatirea budincilor de legume sau a sufleurilor.
Sos verde: Se taie 100 g de spanac, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de patrunjel, o lingura de tarhon si se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita si sare. Apoi acestea se strecoara de apa si se paseaza obtinandu-se o pasta subtire. Aceasta se amesteca pana se incorporeaza bine cu 400 g de maioneza facuta in casa si la final se adauga si 100 g de smantana. Acest sos se serveste la preparatele din legume si peste.
Maioneza dietetica: 1Lingura de lapte praf se pune in putina apa rece, se amesteca pana nu ramane nici un cocolos. Se amesteca cu 1 ou crud batut bine, sare, piper si zeama de la jumatate de lamaie si se pune amestecul pe baie de aburi amestecand pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se amesteca incontinuare pana se raceste dupa care se adauga 1 lingurita de mustar.
Sos Ravigot: 5 Galbenusuri fierte se sfarama, se amesteca cu 1 lingura de mustar, 150 ml ulei, se subtiaza cu 2 linguri de otet sau zeama de la o lamaie. Se sareaza, pipereaza, se presara 1 lingura de tarhon uscat sau 1 legatura de patrunjel verde.
Sos Remoulade: Se pune la foc o tigaie si se pune 50 g de unt si 50 g de faina, din care se prepara un sos alb, se stinge cu o cescuta de apa. Dupa ce fierbe sosul se ia de pe foc, se lasa la racit putin dupa care se adauga 2 lingurite de otet, sare si piper. Separat se amesteca 1 galbenus fiert cu unul crud si cu 1 lingurita de mustar si putin cate putin se adauga 2 lingurite de ulei ca sa nu se taie. Se amesteca aceasta pasta cu sosul alb racit bine, si se obtine un fel de maioneza foarte fina. Acest sos se serveste cu legume, rasol sau baza pentru sandvisuri, tartine.
Sos Grecesc: 2 Galbenusuri fierte se dau prin razatoare, se amesteca cu 1 lingura de mustar, 200 g de smantana 12 %grasime, cu 2 bucati de sardine sfaramate/pisate cu furculita, se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie si o capatana de usturoi pisat. La final se adauga 1 lingura de masline tocate si albusurile de la ouale fierte tocate .
Sos Spaniol: 3 Galbenusuri crude se amesteca cu 2 lingurite de mustar, 3 sardine sfarmate pana se obtine o pasta omogena apoi incorporeaza si 100 ml ulei, putin cate putin ca la maioneza. Se subtiaza cu 2 lingurite de otet si 200 ml de vin alb, se pune sare, piper, 1 capatana de usturoi pisat, 2 castraveti murati taiati cubulete, 1 legatura de patrunjel verde tocat si 1 lingura de tarhon uscat si la final se pun galbenusurile fierte si albusurile lor taiate cubulete. Acesta merge excelent la rasol sau la orice alta mancare cu carne care va place si ar merge..
Sos Tartar: 5 Linguri de maioneza se amesteca cu 1 lingura de mustar, se subtiaza cu 1 lingura de otet, 100 ml de vin alb, 1 lingura pasta de rosii si apoi se pune sare, piper si 1 capatana de usturoi pisat. Acesta se poate servi alaturi de 1ou fiert si salata verde.
Sos de vin 1: 5 Linguri de maioneza se subtiaza cu 1 lingura de mustar, 200 ml de vin alb, 1 lingura zeama de lamaie, piper si 50 g de icre. Acesta este potrivit la un rasol de peste.
Sos de vin 2: Intr-o cratita se pune 250 ml de vin, 500 ml de apa, in care se taie 1 ceapa, 6 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel, se pune o lingurita de cimbru, 1 frunza de dafin, sare , putin piper si se lasa sa fiarba totul 15 minute. Apoi se face un rantas se amesteca 2 linguri de faina cu 1 cescuta de apa si se pune in oala lasand sa mai fiarba 5 minute. Acest sos este bun de servit cu oua benedict(reteta o gasiti pe site).
Sos Brun 1(baza): Se spala, curata si se taie 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa, 1 sfert de radacina de telina apoi se pun toate la calit in 50 ml de ulei. Intre timp se rumeneste la cuptor 50 g de faina apoi se pune peste legume, se pune si 50 g pasta de rosii, un varf de cutit de cimbru si 1 frunza de dafin. Totul se stinge cu 750 ml supa de carne si se lasa sa fiarba 1 ora si jumatate. Se pun 2 pliculete de gelatina la inmuiat in apa rece si se pune in sos care se mai fierbe inca 10 minute in plus. Apoi sosul se strecoara, se pune si jumatate de pahar de vin rosu sau negru si se mai da intr-un clocot, se pune sare, piper si putin zahar caramelizat pentru culoare. Acesta este bun pentru glasarea diferitelor preparate reci cu oua, carne. Se pastreaza in frigider intr-un borcan de sticla.
Sos Brun cu vin 2: 500 ml de sos brun se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca se pun 3 linguri de supa de carne, 100 ml de vin alb demidulce si 50 g de unt, lasandu-se sa fiarba 20 de minute. Dupa fierbere se adauga 1 lingura de coniac, se sareaza si pipereaza dupa gust. Este ideal la pregatirea medalioanelor din carne de porc sau vita, la diferite soteuri si multe altele.
Sos picant: Se pune pe foc sa fiarba intr-o oala 200 ml de vin alb, 50 ml de otet, 20 boabe de piper si 1 ceapa taiata marunt. Cand scade la jumatate se strecoara intr-o alta oala unde se pune si 400 ml de sos brun si se mai fierbe 10 minute dupa care se adauga 2 catraveti murati taiati marunt, 1 lingura de patrunjel verde, marar si tarhon si se mai lasa 1minut dupa care este gata si numai bun de servit la o friptura de porc la tava sau gratar.
Sos alb-numai bun pentru legume: Se pune la topit intr-o oala 40 g de unt, se adauga 40 g de faina si se mesteca continuu timp de 3 minute pentru a nu se prinde faina si sa nu-si shimbe culoarea. Apoi se stinge cu 300 ml supa de legume. Cand sosul incepe sa clocoteasca si sa se ingroase se pune si 100 ml de lapte si se mai lasa sa fiarba 20 minute, apoi se adauga sare si piper. Cand este gata se strecoara sosul si se poate folosi la pregatirea budincilor de legume sau a sufleurilor.
Sos verde: Se taie 100 g de spanac, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de patrunjel, o lingura de tarhon si se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita si sare. Apoi acestea se strecoara de apa si se paseaza obtinandu-se o pasta subtire. Aceasta se amesteca pana se incorporeaza bine cu 400 g de maioneza facuta in casa si la final se adauga si 100 g de smantana. Acest sos se serveste la preparatele din legume si peste.
Comentarii
Multumim de colaborare.
Trimiteți un comentariu