Tort aniversar "Rege O Data pe an"- l-am numit asa pentru ca este un tort sensibil la asamblare cu multe pretentii pentru ca necesita mult timp pentru prepararea lui, este un tort extrem de bun, cu arome fine ascunse care va face sa visati cu ochii deschisi, nu vreau sa pacalesc pe nimeni dar nu este un tort obisnuit ca oricare altul. Toate torturile sunt bune in special alea cu crema de ciocolata, vanilie, capsuni, caramel in combinatie cu diverse fructe. Este un tort de facut o data pe an, la cat de complex este in modul de preparare o data pe an cred ca se merita facut mai ales la aniversarea voastra, pentru ca meritati! Eu l-am facut pentru mine acu 3 zile in urma, m-am distrat facandu-l si toti cei care l-au gustat au fost impresionati de gustul difertit si combinatia dintre cremos si inghetat, lamaie si ciocolata. In timp ce asteptam sa se faca cremele imi puteam vedea linistita de celelalte feluri de mancare. Imi place sa gatesc, chiar daca necesita mult timp, am timp si de celelalte. Cui ii place sa fie sanatos ar trebui sa rezerve din timpul lui si gatitului. Trebuie doar sa stii cum sa-ti gestionezi in mod corect tot timpul, cu calm, ganduri bune, sa nu intri in panica repede ci sa respiri usor gandindu-te la lucrurile care merita: pentru servici, treburi casnice, mancare, relaxare si normal si pentru somn. Eu ma relaxez cel mai mult facand mancare, sport si alaturi cei dragi. Revenind la tort pare greu de facut vazand atatea ingrediente dar este foarte simplu daca atunci cand va face-ti lista de cumparaturi le triati cum trebuie. Spor la treaba pentru cei care accepta provocarea, e o provocare pentru cei care se incumeta sa-l faca.
Ingrediente:
Pentru blatul biscuite:
- 3 sferturi de unt
- 2 linguri de miere
- 1 sfert de cana zahar brut de trestie(sau brun, se gasesc ambele in Kaufland...unde imi fac eu des cumparaturile;))
- 1 sfert de cana zahar obisnuit
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 ou si 1 galbenus
- 1 cana si jumatate de faina
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura de amidon
- 1 ciocolata si jumatate amaruie taiata bucatele (1 cana) sau fulgi de ciocolata amaruie
- 1 strat de piscoturi facute sau cumparate.
Pentru crema de ciocolata inghetata:
- 1 cana si un sfert de lapte 1,5-1,8 %grasime
- 1 cana de smantana
- 1 ciocolata si jumatate amaruie taiata bucatete(sau fulgi de ciocolata)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingura de amidon
- 1 plic de gelatina
- 4 galbenusuri
- 6 linguri de zahar.
Pentru crema spuma de lamaie si limeta:
- 2 lamai
- 2 limete
- 2 treimi de cana smantana 12% grasime
- 2 lingurite de rasatura de lamaie si 2 de limeta
- 2 linguri de amidon
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 plic si jumatate de gelatina
- 1 cana si jumatate de zahar obisnuit
- 1 sfert de cana apa
- 6 galbenusuri
- 6 albusuri
- 100 g zahar pudra vanilat.
Pentru decor la alegere:
- 1 ciocolata amaruie rasa si capsuni
sau
- un amestec de :capsuni cu coacaze, jeleu de coacaze, 1 lingura de zahar, coaja de citrice si 1 lingura de lichior de zmeura.
Mod de preparare:
Mai intai se face crema de ciocolata deoarece ea necesita mai mult timp de preparare. Crema de ciocolata inghetata: Se pune pe baie de abur intr-un bol de plastic mai rezistent laptele, galbenusurile amestecate cu amidonul si zaharul si se lasa pana se ingroasa putin si se prinde de lingura. Apoi se ia de pe foc si se pune gelatina inmuiata in apa rece, se amesteca bine, se pune si esenta de vanilie si se lasa la racit la temperatura camerei. Pentru a grabi procesul de racire daca sunteti in criza de timp cum am fost si eu cand am preparat acest tort pune-ti bolul intr-un alt vas mai mare cu apa rece. Dupa ce s-a mai racit se pune smantana batuta putin inainte cu telul si 1 cana de bucati de ciocolata dupa care se da la congelator. Acum se face blatul biscuite: Se amesteca untul cu zaharul de trestie si zaharul obisnuit pana se obtine o crema omogena, se pune mierea, esenta de vanilie, oul si galbenusul, apoi se incorporeaza putin cate putin si faina, sarea, praful de copt, amidonul si la final bucatile de ciocolata amaruie, se amesteca bine pana se omogenizeaza, se tapeteaza o tava rotunda pentru torturi cu unt, hartie de copt pana deasupra marginei tavii, si hartia se unge cu unt, se pune putin mai mult de jumatate din amestec si se lasa la cuptor pana incepe sa prinda putina culoare, dar sa aveti grija ca marginile blatului sa nu se arda. Cand a prins culoare se scoate din cuptor si se lasa sa se intareasca putin pentru ca va fi moale dar nu crud. Apoi se aseaza in platoul pe care se va finisa tortul. Apoi puneti la copt si compozitia ramasa, se lasa la fel ca prima pana prinde putina culoare. Acesta nu se va folosi la asamblarea tortului ci se mananca dupa ce s-a mai intarit ca un biscuite pentru a rezista pana la final ;)).
Crema spuma de lamaie si limeta: Se rade coaja lamaiilor si limetelor prin razatoarea mica, se storc bine de zeama. Se pune intr-o oala mai mijlocie zeama de la lamai si limete, 2 lingurite de fiecare de rasatura, 2 treimi de cana de smantana si se pune pe foc. Intre timp separat se amesteca 6 galbenusuri cu 2 linguri de amidon si jumatate de cana zahar obisnuit dupa care se toarna peste amestecul de pe foc. Se pune la inmuiat si gelatina cu 3 linguri de apa rece. Separat se pune intr-un vas 1 cana de zahar cu un sfert de cana apa, pe foc si se amesteca pana se obtine un sirop. Cand amestecul de lamaie si limeta s-a ingrosat se da deoparte, se pune gelatina si se lasa la racit la temperatura camerei. Se bat spuma albusurile si se incorporeaza incetul cu incetul si siropul de zahar dupa care acest amestec se pune peste crema de lamaie. Se lasa la racit. Dupa ce s-a mai racit putin se tapeteaza tava in care s-a copt blatul pentru tort cu folie de plastic, in ea se pune crema spuma de lamaie si se da la congelator alaturi de cealalta crema de ciocolata (daca v-a mai ramas crema spuma de lamaie pastrati-o la congelator si se poate servi simpla sau cu biscuiti, piscoturi si ciocolata). Cand crema de ciocolata s-a mai intarit putin se pune jumatate peste blatul biscuite, desupra cremei se pune un strat de piscoturi uniform. Crema se pune din nou la congelator pana devine si mai tare. Pana se intareste crema de ciocolata semi-tortul se lasa la frigider. Intre timp va puteti face linistiti celelalte feluri de mancare. Cand s-a intarit crema bine se intinde peste piscoturi uniform si se lasa la congelator pana a2a zi cand va fi ziua aniversara. Dimineata rasturna-ti cu grija peste tort si crema spuma de lamaie si se orneaza dupa plac ori cu ciocolata si capsuni cum imi place mie ori cealalta recomandare si se lasa la frigider pana la servire. Se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Pofta buna!
Ingrediente:
Pentru blatul biscuite:
- 3 sferturi de unt
- 2 linguri de miere
- 1 sfert de cana zahar brut de trestie(sau brun, se gasesc ambele in Kaufland...unde imi fac eu des cumparaturile;))
- 1 sfert de cana zahar obisnuit
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 ou si 1 galbenus
- 1 cana si jumatate de faina
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura de amidon
- 1 ciocolata si jumatate amaruie taiata bucatele (1 cana) sau fulgi de ciocolata amaruie
- 1 strat de piscoturi facute sau cumparate.
Pentru crema de ciocolata inghetata:
- 1 cana si un sfert de lapte 1,5-1,8 %grasime
- 1 cana de smantana
- 1 ciocolata si jumatate amaruie taiata bucatete(sau fulgi de ciocolata)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingura de amidon
- 1 plic de gelatina
- 4 galbenusuri
- 6 linguri de zahar.
Pentru crema spuma de lamaie si limeta:
- 2 lamai
- 2 limete
- 2 treimi de cana smantana 12% grasime
- 2 lingurite de rasatura de lamaie si 2 de limeta
- 2 linguri de amidon
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 plic si jumatate de gelatina
- 1 cana si jumatate de zahar obisnuit
- 1 sfert de cana apa
- 6 galbenusuri
- 6 albusuri
- 100 g zahar pudra vanilat.
Pentru decor la alegere:
- 1 ciocolata amaruie rasa si capsuni
sau
- un amestec de :capsuni cu coacaze, jeleu de coacaze, 1 lingura de zahar, coaja de citrice si 1 lingura de lichior de zmeura.
Mod de preparare:
Mai intai se face crema de ciocolata deoarece ea necesita mai mult timp de preparare. Crema de ciocolata inghetata: Se pune pe baie de abur intr-un bol de plastic mai rezistent laptele, galbenusurile amestecate cu amidonul si zaharul si se lasa pana se ingroasa putin si se prinde de lingura. Apoi se ia de pe foc si se pune gelatina inmuiata in apa rece, se amesteca bine, se pune si esenta de vanilie si se lasa la racit la temperatura camerei. Pentru a grabi procesul de racire daca sunteti in criza de timp cum am fost si eu cand am preparat acest tort pune-ti bolul intr-un alt vas mai mare cu apa rece. Dupa ce s-a mai racit se pune smantana batuta putin inainte cu telul si 1 cana de bucati de ciocolata dupa care se da la congelator. Acum se face blatul biscuite: Se amesteca untul cu zaharul de trestie si zaharul obisnuit pana se obtine o crema omogena, se pune mierea, esenta de vanilie, oul si galbenusul, apoi se incorporeaza putin cate putin si faina, sarea, praful de copt, amidonul si la final bucatile de ciocolata amaruie, se amesteca bine pana se omogenizeaza, se tapeteaza o tava rotunda pentru torturi cu unt, hartie de copt pana deasupra marginei tavii, si hartia se unge cu unt, se pune putin mai mult de jumatate din amestec si se lasa la cuptor pana incepe sa prinda putina culoare, dar sa aveti grija ca marginile blatului sa nu se arda. Cand a prins culoare se scoate din cuptor si se lasa sa se intareasca putin pentru ca va fi moale dar nu crud. Apoi se aseaza in platoul pe care se va finisa tortul. Apoi puneti la copt si compozitia ramasa, se lasa la fel ca prima pana prinde putina culoare. Acesta nu se va folosi la asamblarea tortului ci se mananca dupa ce s-a mai intarit ca un biscuite pentru a rezista pana la final ;)).
Crema spuma de lamaie si limeta: Se rade coaja lamaiilor si limetelor prin razatoarea mica, se storc bine de zeama. Se pune intr-o oala mai mijlocie zeama de la lamai si limete, 2 lingurite de fiecare de rasatura, 2 treimi de cana de smantana si se pune pe foc. Intre timp separat se amesteca 6 galbenusuri cu 2 linguri de amidon si jumatate de cana zahar obisnuit dupa care se toarna peste amestecul de pe foc. Se pune la inmuiat si gelatina cu 3 linguri de apa rece. Separat se pune intr-un vas 1 cana de zahar cu un sfert de cana apa, pe foc si se amesteca pana se obtine un sirop. Cand amestecul de lamaie si limeta s-a ingrosat se da deoparte, se pune gelatina si se lasa la racit la temperatura camerei. Se bat spuma albusurile si se incorporeaza incetul cu incetul si siropul de zahar dupa care acest amestec se pune peste crema de lamaie. Se lasa la racit. Dupa ce s-a mai racit putin se tapeteaza tava in care s-a copt blatul pentru tort cu folie de plastic, in ea se pune crema spuma de lamaie si se da la congelator alaturi de cealalta crema de ciocolata (daca v-a mai ramas crema spuma de lamaie pastrati-o la congelator si se poate servi simpla sau cu biscuiti, piscoturi si ciocolata). Cand crema de ciocolata s-a mai intarit putin se pune jumatate peste blatul biscuite, desupra cremei se pune un strat de piscoturi uniform. Crema se pune din nou la congelator pana devine si mai tare. Pana se intareste crema de ciocolata semi-tortul se lasa la frigider. Intre timp va puteti face linistiti celelalte feluri de mancare. Cand s-a intarit crema bine se intinde peste piscoturi uniform si se lasa la congelator pana a2a zi cand va fi ziua aniversara. Dimineata rasturna-ti cu grija peste tort si crema spuma de lamaie si se orneaza dupa plac ori cu ciocolata si capsuni cum imi place mie ori cealalta recomandare si se lasa la frigider pana la servire. Se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu