Reteta Tort aniversar cu fructe si ciocolata
Acest tort l-am pregatit cu ocazia sarbatoririi a doua aniversari (2 in 1;)): a sorei si a bunicii mele, ambele fiind nascute pe data de 24 ianuarie (la masa amintindu-ne de o faza din copilarie cand sora mea ii zicea bunicii ca au amandoua aceeasi varsta;))). Dar am sarbatorit mai devreme, in weekend, pentru ca doar atunci reuseam sa fim cu totii. Este un tort aromat si pe gustul tuturor...
Ingrediente:
- 1 blat de cacao cu 3 foi
- 2 banane
- 8 rondele de ananas din compot
- 100 ml de lichior pina colada (pentru insiroparea blaturilor).
Pentru crema de vanilie:
- 450 ml lapte degresat
- 250 g de mascarpone
- 150 ml frisca lichida
- 4 linguri de zahar brun
- 2 pliculete de zahar vanilat bourbon Dr.Oetker
- 1 plic de budinca de vanilie Dr.Oetker
- 1 ou
- 1 pliculet de gelatina Dr.Oetker
Pentru crema de ciocolata:
- 1 ciocolata amaruie cu un continut de 75% cacao
- 1 ciocolata cu lapte
- 1 esenta de vanilie
- 2 linguri de zahar pudra vanilat
- 150 g de unt.
Pentru crema de lichior:
- pentru ca nu am avut timp suficient am folosit un plic de crema de lichior pentru tort de la Stilla dolce care se amesteca la mixer cu 250 ml de lapte, 80 g de unt, 1 lingura de zahar pudra vanilat si 1 lingura rasa de condimente la rasnita pentru prajituri si deserturi de la Kamis (costa 10 lei, de la Kaufland) ce contine zahar, coaja de lamaie, cardamon, scortisoara, menta piperata, cuisoare si curcuma.
Sau puteti face o crema din 200 ml de frisca lichida batuta cu 2 pliculete de zahar vanilat bourbon amestecata cu o ciocolata alba topita pe baie de aburi, 150 ml lichor de caramel sau oricare altul dupa preferinta si la final se pune gelatina(un pliculet pus la inmuiat in apa rece timp de 10 minute dupa care se pune pe baie de aburi sa se dizolve, nu se lasa sa fiarba).
- ambele creme prezentate mai sus se lasa 1 ora la frigider.
Pentru decor:
- bilute decorative argintii
- fulgi de migdale.
Acest tort l-am pregatit cu ocazia sarbatoririi a doua aniversari (2 in 1;)): a sorei si a bunicii mele, ambele fiind nascute pe data de 24 ianuarie (la masa amintindu-ne de o faza din copilarie cand sora mea ii zicea bunicii ca au amandoua aceeasi varsta;))). Dar am sarbatorit mai devreme, in weekend, pentru ca doar atunci reuseam sa fim cu totii. Este un tort aromat si pe gustul tuturor...
Ingrediente:
- 1 blat de cacao cu 3 foi
- 2 banane
- 8 rondele de ananas din compot
- 100 ml de lichior pina colada (pentru insiroparea blaturilor).
Pentru crema de vanilie:
- 450 ml lapte degresat
- 250 g de mascarpone
- 150 ml frisca lichida
- 4 linguri de zahar brun
- 2 pliculete de zahar vanilat bourbon Dr.Oetker
- 1 plic de budinca de vanilie Dr.Oetker
- 1 ou
- 1 pliculet de gelatina Dr.Oetker
Pentru crema de ciocolata:
- 1 ciocolata amaruie cu un continut de 75% cacao
- 1 ciocolata cu lapte
- 1 esenta de vanilie
- 2 linguri de zahar pudra vanilat
- 150 g de unt.
Pentru crema de lichior:
- pentru ca nu am avut timp suficient am folosit un plic de crema de lichior pentru tort de la Stilla dolce care se amesteca la mixer cu 250 ml de lapte, 80 g de unt, 1 lingura de zahar pudra vanilat si 1 lingura rasa de condimente la rasnita pentru prajituri si deserturi de la Kamis (costa 10 lei, de la Kaufland) ce contine zahar, coaja de lamaie, cardamon, scortisoara, menta piperata, cuisoare si curcuma.
Sau puteti face o crema din 200 ml de frisca lichida batuta cu 2 pliculete de zahar vanilat bourbon amestecata cu o ciocolata alba topita pe baie de aburi, 150 ml lichor de caramel sau oricare altul dupa preferinta si la final se pune gelatina(un pliculet pus la inmuiat in apa rece timp de 10 minute dupa care se pune pe baie de aburi sa se dizolve, nu se lasa sa fiarba).
- ambele creme prezentate mai sus se lasa 1 ora la frigider.
Pentru decor:
- bilute decorative argintii
- fulgi de migdale.
Mod de preparare:
Mai intai pentru crema de vanilie se face budinca: se pastreaza 6 linguri de lapte, restul se pune la fiert. Intre timp se amesteca continutul plicului cu un galbenus de ou, 4 linguri de zahar brun si cu 6 linguri de lapte. Cand laptele incepe sa fiarba se da deoparte, se pune amestecul de vanilie dupa care se pune din nou pe foc mic si se amesteca pana incepe sa se ingroase. Se lasa la racit cu capacul acoperit 15 minute dupa care se pune si albusul batut spuma. Se amesteca cu mixerul budinca de vanilie cu mascarpone si apoi se incorporeaza frisca lichida batuta spuma cu 2 pliculete de zahar vanilat bourbon. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece 10 minute dupa care se pune pe baie de aburi sa se dizolve. Inainte de a da crema la frigider timp de o ora se pune gelatina in crema amestecand pana se omogenizeaza. Intre timp se face si crema de lichior (se amesteca la mixer continutul plicului cu 250 ml de lapte, 80 g de unt, 1 lingura de zahar pudra vanilat si 1 lingura rasa de condimente la rasnita pentru prajituri si deserturi), dupa cum am mentionat mai sus am folosit una cumparata dar puteti incerca si cealalta alternativa. Cu jumatate de ora inainte de a scoate cremele de la figider se face crema de ciocolata: se pune pe baie de aburi cubuletele de ciocolata impreuna cu untul. Cand incepe sa se topeasca se pune zaharul pudra si esenta de vanilie amestecand pana se omogenizeaza apoi se lasa pana se mai intareste. Se scot cremele de la frigider si asambleaza tortul. Se insiropeaza primul blat cu pina colada, se intinde jumatate din crema de vanilie, se aseaza rondelele de ananas, se pune si cealalta jumatate de crema deasupra ananasului dupa care se pun rondelele de banane. Se insiropeaza si al 2 lea blat cu pina colada, se pune crema de lichior dupa care se pune si al 3 lea blat insiropat cu pina colada, deasupra se pune crema de ciocolata si se orneaza cu bilutele decorative argintii si migdalele. Eu am facut mici varfuri de ciocolata lovind usor lingura de crema, ca atunci cand eram mica si faceam mancare din lut;)). Si gata este tortul...Pofta buna!:)
Comentarii
Trimiteți un comentariu