Adevarul despre cerealele integrale - Dr. Oz

Cereale integrale, grau integral, produs integral, faina integrala, sanatate integrala este ultima strategie in marketingul alimentelor. Fabricantii de alimente stiu ca in realitate graul integral este unul dintre cele mai sanatoase ingrediente pe care le puteti manca si din ce in ce mai multe alimente sunt facute sub denumirea de "integral" dar asta nu inseamna ca toate sunt facute la fel deoarece aceste cuvinte de marketin nu prezinta intotdeauna o imagine corecta a ceea ce se gaseste in aliment. De multe ori ma intrebam cum pot sa imi dau seama ca un produs de panificatie are grau integral sau nu precum scria pe eticheta. Am descoperit de curand o paine delicioasa cu seminte cu grau intreg de la Vel Pitar, care imi place sa o prajesc putin in toast pentru a simti mai bine aroma semintelor. 
Dar oare chiar are grau intreg? Ce inseamna de fapt "grau integral"?
Termenul de "grau integral" presupune ca bobul are inca cele trei elemente: coaja exterioara sau tarata care contine fibre si vitaminele B, germenele care contine fitochimicale si vitaminele B si endospermul care contine carbohidrati si proteine.
Cel mai bine este ca grau sa fie integral si nu rafinat prin indepartarea taratelor si a germenului. Bobul integral trebuie sa ramana intact pentru a beneficia de mai multe fibre si micronutrienti. Cerealele integrale sunt sanatoase pentru ca sunt absorbite mai lent, cresc mai putin nivelul de glucoza si insulina, mentinandu-va satul mai mult timp si incetinind digestia spre deosebire de faina alba sau alte amestecuri de faina. Dar nu toate alimentele care aparent sunt cu grau integral sau cu cereale integrale sunt si sanatoase.
Dr. Oz ne explica in cativa pasi cum ne asiguram ca produsele care le cumparam contin grau integral sau cereale integrale:
- pe eticheta trebuie sa scrie "grau integral 100%" sau "cereale integrale 100%" ( orice altceva inseamna ca alimentul este facut si cu faina rafinata sau imbogatita care sunt mai putin benefice, de asemenea trebuie ocolite cele care contin zahar sau fructoza din sirop de porumb)
- daca pe eticheta scrie "fabricate cu..." inseamna ca au un strop de cereale integrale, dar daca nu sunt facute in intregime din ele nu veti beneficia de avantajele posibile
- daca pe eticheta scrie "grau 100%" inseamna ca ar putea avea mai mult sau mai putin sau chiar deloc grau integral
- daca pe eticehta scrie "multi-cereale" acest termen nu va comunica nimic despre calitatea cerealelor (integrale sau rafinate) chiar daca sunt mai multe tipuri de cereale asta nu este mai bine daca toate sunt rafinate
- daca pe eticheta scrie "cereale integrale" asigurati-va sa scrie "cereale integrale 100%" altfel poate avea multe amestecuri si feriti-va de termenii: imbogatita, albita, colorata, gris, grau dur si faina de orez
- daca pe eticehta scrie "amestec de cereale integrale" inseamna de obicei ca nu prea au numeroase cereale integrale
- daca pe eticheta scrie "sursa verificata/buna" inseamna ca are 8 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 15,3 %
- daca pe eticheta scrie "sursa excelenta" inseamna ca are 16 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 25 %
- daca pe eticheta scrie " poate reduce riscul de..." acest aliment are ingredientele dovedite a fi eficiente clinic in reducerea riscului unei aefectiuni in functie de aliment.
Pentru a fi siguri ca alimentele cu grau sau cu faina integrale sunt absorbite mai lent de sistemul digestiv asociati-le la micul dejun cu 6 nuci/12/alune/20 arahide sau asociati-le cu o jumatate de lingura de ulei de masline.
Voi ati reusit sa identificati produsele cu adevarat integrale? Dupa ce criterii alegeti produsele integrale?

Comentarii