Cel mai bun ulei pe care il puteti avea in casa este cel extravirgin de masline sau uleiul organic presat la rece de rapita. Pentru gatit puteti folosi si uleiul de arahide sau pe cel de susan pentru ca temperatura la care grasimea arde este foarte ridicata. Pe cel de susan si pe cel de arahide le-am achizitionat de la Lidl in saptamana asiatica, le-am folosit la salate si chiar da un gust bun salatelor. Daca gatiti la o temperatura mai mare va mirosi a ars sau a carbune. Dupa incalzire uleiurile pot rancezi si chiar genereaza substante toxice, pierzandu-si astfel toate beneficiile pe care le aduc de obicei.
Iata cateva dn punctele de ardere ale unora dintre cele mai folosite uleiuri sanatoase:
- ulei de arahide rafinat: 450 grade
- ulei de susan semirafinat: 450 grade
- ulei de seminte de struguri: 420 grade
- ulei de masline virgin: 420 grade
- ulei de susan: 410 grase
- ulei de masline extra virgin: 320 grade
- ulei de floarea-soarelui nerafinat: 225 grade
- ulei de rapita nerafinat: 225 grade.
De asemenea este mai bine sa gatiti alimentele si nu uleiul. Asa ca nu incingeti uleiul direct in tigaie in schimb turnati putin ulei peste alimente inainte de a le prepara astfel incat uleiul sa nu se incinga. Aceste reguli sunt valabile doar in cazul in care vreti sa gatiti mai sanatos decat o faceati de obicei. Iar pe langa astea consumul de grasimi sanatoase din uleiuri ne ajuta sa crestem colesterolul bun HDL.
Mici schimbari aduc cu ele mari realizari!
Comentarii
Trimiteți un comentariu