Sirop de soc. Cum se face socata, reteta de la bunica

Am aceasta reteta de la bunica mea care facea in fiecare an si ne dadea cate o sticla de fiecare data. De la soc se folosesc doar florile. Socul are o actiune sudorifica, diuretica, emolienta, detoxifianta, laxativa, antireumatica, antinevralgica, stimuleaza rezistenta organismului. Socul ca tratament este indicat in bronsite, faringite, gripa, guta, catar, reumatism si infectii urinare. Socul se foloseste atat simplu cat si alaturi de alte plante medicinale impotriva acestor probleme. Se poate face ceai, sirop sau socata.
Efectul racoritor al florilor de soc este folosit in doua moduri. Prin stimularea circulatiei la nivelul pielii, caldura este eliberata prin pori, si datorita actiunii diuretice, fierbinteala si toxinele sunt eliminate prin rinichi.
Ingrediente:
- 15 flori de soc proaspete si mari
- 9 litri de apa
- 3 lamai mijlocii
- 1 kg de zahar
- drodjie cat o nuca.
Mod de preparare:
Se pun intr-un vas de sticla florile de soc, zaharul, drojdia, lamaia se taie feliute si la final se adauga apa. Se lasa 7 zile, timp in care se mai amesteca de doua ori. Dupa 7 zile se strecoara, se pune in sticle si se lasa la limpezit pana a 2 a zi dupa care se pastreaza la frigider si se bea. Socata este buna atat ca bautura racoritoare cat si pentru bolile de rinichi.

Comentarii