Cum facem fata caldurii?

Vara are partile ei placute (vacanta, mare, multa inghetata, nopti pierdute, multa relaxare si distractie sau terminarea unui stadiu al vietii si inceputul altuia...) dar pe langa toate acestea, caldura excesiva ne afecteaza si ne face sa uitam de bucuriile care ni le ofera. Desi multi dintre noi ne imbulzim sa consumam racoritoare, alimente reci pentru a ne racori, mai degraba sunt recomandate mancarea calduta si lichidele la temperatura camerei. Chiar citisem intr-o carte ca vara, arabii beau mult ceai caldut pentru a face fata temperaturilor ridicate. Explicatia ar fi ca atunci cand mancarurile sunt prea reci sau prea calde, organismul trebuie sa le aduca la temperatura corpului, iar energia pe care o consuma ne face si mai tare sa transpiram.
Cand este foarte cald este recomandat sa bem 2-3 litri de lichide pe zi neaparat. Ideale sunt infuziile de plante sau fructe neindulcite, sucurile din fructe proaspat stoarse si baute imediat. De exemplu eu vara beau doua tipuri de ceaiuri: ceai negru+menta+lamaie indulcita cu putina miere cu putina gheata adaugata sau ceai neindulcit de tei+menta+lamaie, baut caldut.
In caz ca aveti stari de lesin cel mai bine este sa nu iesiti din casa si sa folositi tinctura de paducel combinata cu tinctura de valeriana si talpa gastii. Acest mix natural stimuleaza circulatia sangelui in zona inimii. Moleseala provocata de caldura se combate efcient cu bai la picioare cu infuzie de rozmarin.
In rest evitati sa stati expusi la soare mult timp si mai ales la orele amiezii iar cum de obicei multi dintre noi suntem obligati sa ne expunem si la orele de varf, trebuie sa folosim crema cu protectie solara ridicata in functie de tipul tenului, palarii, protejati-va si ochii folosind ochelari de soare adecvati care sa respecte normele europene avand mentiunea CE, lentile anti-ultraviolete iar rama ochelarilor trebuie sa ajunga pana la sprancene si sa acopere fata pe latime pentru a nu patrunde soarele.

Comentarii