Ceapa "regele legumelor" - calitati medicinale

Ceapa este deseori numita "regele legumelor" datorita gustului sau iute, a versatilitatii sale culinare dar si datorita proprietatilor antiseptice, bogata in vitaminele A, B si C, este o sursa bogata de calciu, fosfor, magneziu si fier. Consumata cruda, ceapa este un simulent digestiv foarte bun si un tonic al ficatului, cu toate aceste calitati cunosc si persoane care evita din alimentatie, aceasta leguma miraculoasa pentru organismul nostru. Cand este gatita, ceapa ajuta la calmarea flatulentei si a constipatiei iar ceaiul din frunze de ceapa poate calma simptomele neplacute ale diareii. Clatind parul in infuzie din coji de ceapa la finalul ritualului de spalare, da parului reflexii rosiatice si reimprospateaza culoarea parului saten si roscat. Bauturile medicinale ce contin ceapa pot lua o serie larga de forme precum: infuzie, vin, sirop, suc, supa si decoct. Cand cumperi ceapa uscata trebuie ca ea sa fie tare la atingere, sa aiba forma regulata iar daca are o culoare rosie-maronie sau este pala, moale in varf atunci este stricata iar ceapa cu lastari verzi in varf este deja trecuta. Intr-un articol viitor voi posta si reteta pentru vinul de ceapa si supa de ceapa frantuzeasca.
Pe langa cele descrise mai sus ceapa mai are si alte calitati precum:
- ceapa consumata cruda are un efect puternic antiseptic, combate bacteriile  infectioase, E.coli, salomnela, eficienta impotriva tuberculozei dar si a infectiilor de tract urinar precum cistitele.
- jumatate de ceapa cruda pe zi poate face sa scada semnificativ colesterolul rau LDL, ajuta la prevenirea infarctului miocardic.
- atat cruda cat si gatita ceapa scade tensiunea arteriala, subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimile nesanatoase.
- efectele sale detoxifiante indeparteaza oboseala si epuizarea, impiedica retentia de fluide, formarea nisipului la rinichi, artrita si guta.
- sucul de ceapa este excelent pentru durerile de gat, faringite, rinite, raceli, sinuzite si decongestioneaza caile respiratorii.
Deci folositi ceapa in orice mancare atat in stare cruda cat si gatita pentru ca este folositoare pe vreme rece si umeda pentru prevenirea infectiilor, indepartarea racelii si gripei dar folositoare si pentru cei care nu stau prea bine cu circulatia deoarece iuteala cepei stimuleaza circulatia sanguina.

Comentarii