Reteta Bors ca la mama acasa
Borsul este un semipreparat cu care acrim preparatele lichide. De multe ori se face o confuzie intre bors si ciorba uneori chiar se crede ca ar fi acelasi lucru (in mod normal nu e o mare greseala, doar ca in restaurante se face deosebirea asta si e bine sa stim ca borsul nu e ciorba si invers;))). Borsul poate include aceleasi componente ca si ciorba, adica legume, carne si diverse adaosuri insa deosebirea principala intre ciorbe si borsuri o constituie adaosul de verdeturi condimentare, in sensul ca daca in ciorbe se pune doar patrunjel la borsuri se pune intotdeauna combinatia de patrunjel si leustean.
Sunt doua tipuri de borsuri: rece si fierbinte. Cel fierbinte este cel mai cunoscut in toate culturile, cu multe din ingredientele obisnuite ale unei supe de legume, diferentiindu-se in functie de popor. Borsul rece nu este la fel de cunoscut, insa poporul evreiesc este cel care consuma in mare parte bors rece dar desigur este intalnit si in alte bucatarii ale lumii. De obicei borsul rece contine sfecla taiata bucatele, cu suc de lamaie, ceapa macerata si zahar dupa gust ori se poate servi cu un cartof fiert si smantana, sau borsul rusesc pe baza de bere slaba (kvass) sau borsul rece cu iaurt si felii de rosii. Sunt o multitudine de retete de borsuri in functie de gusturi.
Dar cel mai important element de acrire a unui bors este borsul obtinut din tarate, dar borsul se poate acri si cu zeama de varza murata, piure de fructe verzi si acre precum corcodusele, otet si chiar cu suc de rosii. Mai jos va prezint reteta de bors obtinut din tarate. Borsul obtinut din tarate are o multitudine de intrebunitari atat in bucatarie cat si in curele de slabire slabire, este bun si pentru anemici pentru ca contine complexul de vitamine B, pentru piele si multe altele.
Ingrediente:
- 1 kg tarate de grau
- 500 g malai superior
- 20 g drojdie de bere.
Mod de preparare:
Drojdia de bere, malaiul si 150 g tarate se amesteca cu 700 ml apa calduta, obtinand astfel o maia care se lasa sa dospeasca 5-6 ore. Apoi se pune maiaua dospita intr-un borcan mare de sticla, se amesteca cu restul de tarate, cu 3 litri de apa calda si se lasa la dospit inca 4 ore. Dupa ce au trecut cele 4 ore se mai adauga 8 litri de apa clocotita, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se limpezeasca.
Bunica mea mai adauga vara mladite de visin.
Comentarii
Keep on posting!
It seems like some of the written text within your content are running off the
screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to
them as well? This could be a problem with my internet browser because I've had
this happen previously. Kudos
am experiencing troubles with your RSS. I don't knoѡ
tһe reason why Ι can't subscribe to it. Iѕ theгe anyоne еlse getting the same RSS issues?
Аnyone that knows tһe solution сan you kindly respond?
Thanx!!
Trimiteți un comentariu