Pastele constituie "floarea" alimentatiei italienilor, si la randul lor ei detin suprematia in productia, comercializarea si gatirea pastelor fainoase. Ele au darul de a transforma o masa simpla intr-o masa copioasa si poseda virtuti dietetice si nutritive nebanuite. Pastele fainoase elibereaza incet elementele lor nutritive (care se transforma in zahar) si furnizeaza organismului energie pentru o perioada relativ lunga. Adaosurile folosite la prepararea lor precum sosurile, au rolul de a completa valoarea nutritiva a preparatelor prin aportul lor de alti nutrienti cum ar fi: proteine de origine animala (smantana, branzeturi, oua, carne, peste), vitamine, saruri minerale si enzime din legume, fructe si sosuri.
Iata cateva sosuri pentru a obtine paste delicioase:
1. Sos tomat clasic:
- se incinge intr-o tigaie putin ulei de masline apoi se pun legumele (ceapa tocata marunt, morcovul si telina date prin razatoarea mare si prazul taiat rondele subtiri), se lasa cateva minute sa se inabuse legumele apoi se pune putin unt, se presara faina integrala de grau/ovaz pentru reglarea consistentei, se adauga rosiile proaspete taiate cubulete, sare, piper, busuioc uscat, cimbru uscat, foi de dafin, putin zahar pentru reglarea aciditatii si se mai lasa pe foc sa fiarba timp de 25 minute. Dupa care se da deoparte, se paseaza legumele si se presara patrunjel, busuioc proaspat si o bucatica de unt pentru a nu prinde crusta la suprafata.
2. Sos amatriciana:
- se rumeneste in ulei de masline slanina afumata taiata fasii, se adauga ceapa, apoi ardeiul iute, rosiile, vinul rosu, se sareaza, se pipereaza, si se mai lasa sa fiarba cateva minute. Se opreste focul si se adauga busuioc proaspat tocat.
3. Sos pesto genovez:
- frunzele de busuioc proaspat se faramiteaza intr-un mojar cu putin ulei de masline, sare de mare apoi se adauga semintele de pin care au fost in prealabil prajite la cuptor, usturoi, parmezan si se amesteca totul pana se obtine o pasta omogena de culoare verde intens. Pasta se dilueaza cu ulei de masline pana la consistenta unei creme. In momentul in care se toarna peste paste se dilueaza cu putina apa de la paste.
4. Sos taranesc:
- se curata, se spala si se taie cubulete morcovul, telina, dovleceii, vinetele, rosiile, usturoiul, ceapa si ardeiul iute. Vinetele se presara cu sare si se lasa intr-o farfurie, morcovii, telina si dovleceii se calesc putin in ulei de masline pana se inmoaie iar separat se prajesc si vinetele. In alta cratita se prajeste in ulei de masline slaninuta taiata fasii, se adauga apoi ceapa, usturoiul, rosiile, ardeiul iute, suc de rosii si se fierbe totul timp de 15 minute dupa care se adauga vinetele si celelalte legume. Se amesteca, se adauga sare si piper si se mai lasa sa fiarba cateva minute.
5. Sos de carne alla Potentina:
- intr-un blender se pune in cantitati egale patrunjel, usturoi, ardei iute pudra, nucsoara macinata si branza Pecorino Romano. Cu acest amestec se presara o bucata de carne de porc batuta cu ciocanul de carne si apoi se acopera cu o felie de slaninuta. Se ruleaza, se leaga cu o sfoara si se frige usor in ulei, se stinge cu vin alb, se adauga rosiile, sare, piper si se fierbe la foc moale timp de 2 ore adaugand din cand in cand apa sau supa de legume. Dupa ce a fiert se scoate carnea, iar restul se paseaza cu un blender vertical. Sosul se serveste alaturi de orice tip de paste iar carnea se serveste separat sau se rade fasii subtiri peste paste.
Comentarii
Trimiteți un comentariu