Meniu de Sarbatori a la Retete-bune.net

M-am gandit sa fac un meniu complet de sarbatori cu retetele ce se regasesc pe site si care le-am pregatit in anii trecuti pentru masa de Craciun si de Revelion. Cu siguranta nici in acest an nu vor lipsi de pe masa de sarbatori... Unele dintre aceste preparate, in special cele de baza le am obligatoriu doar de sarbatori si nu-mi vor lipsi, pe cand altele se pot inlocui in functie de preferintele membrilor familiei, invitatilor si a oricui ne intra in acasa in aceste momente speciale. Pentru a-i surprinde trebuie sa venim si cu ceva nou din cand in cand.
  • Pentru inceput voi prezenta cateva exemple de aperitive la alegere:
- acestea le puteti umple cu ce doriti:  rulouri de sunca umplute
- burger de pui cu mirodenii ar putea fi o varianta la chiftelute, lasand pur si simplu forma de burgher ori de chiftelute
- sau puteti incerca aceste clatite delicioase umplute cu sunca si branza, pentru ca eram la inceput de drum pozele nu prea au un aspect atragator precum erau in realitate
sau puteti reinventa salata de somon cu pasta de legume si mozzarela astfel: sa incorporati oul in pasta de legume iar pe platou sa prezentati ca in imagine: pe felii de mozzarella individuale sa se puna deasupra pasta de legume, o fasie de somon si de salata sau pe feliile de mozzarella sa puneti deasupra pasta de legume amestecata cu somon, oul benedict si decorata cu salata
 - sau mai puteti incerca un aperitiv pe care il fac deseori dar care nu l-am postat pe site: se pune o felie de sunca de praga sau jambon de porc, o frunza de salata, deasupra o felie de cascaval Edam si se ruleaza in jurul unui saleu de cascaval, dupa care se infinge o scobitoare pentru a nu se desprinde.
  • Pentru felul principal:
- una dintre preferatele mele si nelipsita de pe masa de Craciun: ciorba de burta (o reteta invatata de la mama mea si pe care o sa o urmez mereu fara sa ii adaug sau sa elimin vreun ingredient, pentru ca este perfecta asa cum e)
- un fel de mancare usor si foarte delicios, ce poate fi preparat in orice moment al anului: rulouri de curcan umplute cu ciuperci alaturi de salata de varza cu ridiche
- datorita acestei retete de salata beof, care o prepara mama mea in fiecare Craciun de cand ma stiu, si chiar de Paste uneori, am reusit sa fac prima maioneza de la cap-coada la 8 ani (si ma bucur ca am invatat sa o fac ca sa nu cumpar niciodata din magazine)
- inca nu am reusit sa fac rost de reteta bunicii cu sarmalute de carne (ce seamana mai degraba cu perisoarele) cu foi de varza intre ele pentru a nu se lipi si sos de rosii (o face mereu de Revelion, si ii iese perfect de fiecare data, este o reteta simpla si numai buna dupa o mahmureala si o zi plina de preparate grele, pentru ca e acrita cu bors), insa anul asta o sa fac rost si de aceasta reteta pretioasa a bunicii mele
- aceasta reteta am preparat-o prima data Revelionul trecut, si o voi face si anul asta, pentru ca a fost prea buna, prea ca la mare;))): farfalle cu somon, fructe de mare si anghinare
- o alta reteta de la inceputuri dar care ar merita sa se regaseasca pe masa da sarbatori atat in varianta cu macrou cat si cu somon, eu le-am incercat pe amandoua si mai mult mi-a placut varianta cu somon, pentru ca are un gust mai deosebit, mai rafinat: macrou/somon la gratar cu sos de ardei iute
- o alta reteta pe care o prefer ar fi: pangasius la cuptor cu legume si cascaval (puteti folosi si alt timp de file de peste)
- era sa uit de aceasta apetisanta, rulada de pui cu cascaval, muschi si ardei copt la cuptor (alaturi de o garnitura de legume, salata de sfecla sau alaturi de un piure de cartofi si salata de sfecla poate constitui un fel principal potrivit).
  • Iar acum sa trecem la desert, partea cea mai dulce ce ne inmoaie papilele gustative:
- pentru ca de mica mama mi-a facut acest tort senzational cu miros de iarna, mi se pare cel mai potrivit pentru masa de Revelion: tort de biscuiti
sau din retetele de tort care se mai regasesc pe site as aminti si de acest tort aniversar stelar.
Pe un platou putem servi prajiturele facute in casa, simple si rapide precum:
- minunatele bomboane Raffaello in care puteti ascunde inauntrul lor mici surprize
- aromata, deosebita, un dulce fin si o combinatie de exceptie: prajitura cu ciocolata alba
- puteti incerca si acest senzational tort de mere care mai degraba este o prajitura pufoasa si aromata
- una dintre prajiturile mele preferate este aceasta prajitura cu branza si cacao (poza nu arata prea bine, fiind la inceput pozele de pe site le faceam cu telefonul abia apoi mi-am cumparat o camera foto mai potrivita, nu cea mai buna dar cat sa surprinda imaginea preparatului mai aproape de realitate).
Eu va doresc, sa aveti pe masa de sarbatori cat mai multe bunatati, sa va rasfatati asa cum se cuvine ca doar o data este Craciunul si Revelionul, si doar acum ne adunam cu totii la masa. Multe ganduri bune si sanatate va doresc!

Comentarii