Fiind in preajma sarbatorilor, nu trebuie sa ne lipseasca acest aluat fraged pentru prajiturile noastre apetisante. Ingredientele sunt pentru 10 portii de aluat, daca aveti nevoie de mai mult, dublati cantitatile. Acest aluat se poate folosi pentru cornulete, trigoane, mere imbracate si multe alte dulciuri.
Ingrediente:
- 500 ml apa rece
- 300 g faina
- 150 g unt
- 1 ou
- 1 lingura de otet
- un praf de sare.
Mod de preparare:
Aluatul fraged se face pe o planseta de taietei, intr-o camera racoroasa. Se taie sau se rupe untul in bucatele mici si se amesteca cu un cutit cu 60 g de faina pana se face un aluat. Din acesta se formeaza un dreptunghi care se tine la rece. Se amesteca restul de faina cu praful de sare, oul, otetul, apa si se framanta bine pana se face un aluat de taietei. Se bate bine pe o planseta pana se formeaza besicute. Se lasa pe planseta timp de 20 de minute apoi se intinde aluatul intr-o foaie de un cm grosime, pe planseta presarata cu faina. La mijloc se pune dreptunghiul de aluat tinut la rece si se impatureste cat sa se acopere complet. Se bate usor cu un sucitor mai subtire, se intinde din nou, apoi se impatureste in forma de plic si se pune 20 de minute la rece. Se procedeaza astfel de 3 ori, punandu-se dupa fiecare impaturire, 25 minute la rece. Aluatul fraged se taie cu un cutit fierbine si uscat in forma dorita, si se coace la cuptor bine incins, ca sa-l cuprinda dintr-o data caldura. Cand cuptorul nu este destul de fierbinte, untul din aluat iese la suprafata prin compozitia necoapta.
Reteta pentru foile de cremsnit
Ingrediente:
- 250 g unt
- 250 g faina
- 100 ml apa
- 4 pliculete de zahar vanilat
- 1 ou
- 1 lingurita zeama de lamaie
- un sfert de lingurita de sare.
Mod de preparare:
Se amesteca untul cu faina, sarea, oul, zeama de lamaie, apa si se framanta bine si se face un aluat frantuzesc, care se desparte in doua, se intind doua foi si se coc. Intre ele se pune crema de vanilie (500 ml lapte, 125 g zahar de trestie brut, 120 g faina, 100 g unt, 3 galbenusuri, 2 esente de vanilie si un praf de sare) se taie in bucati, apoi se pudreaza cu zahar. Si asa obtinem faimosul Cremsnit cu muuuuulta crema....
Comentarii
Trimiteți un comentariu