Sfaturi practice in bucatarie, sfaturile bunicii

Oricat de multe stim, si cat de mult ne straduim sa ne imbunatatim eficienta noastra in bucatarie, tot ne mai scapa cate ceva sau, uneori nu gasim o solutie eficienta a unei mici probleme care necesita reparare rapida. De multe ori un sfat util dat la momentul potrivit, poate fi mai util decat luni sau ani de experienta. Iata cateva sfaturi de ajutor pentru micile probleme din bucatarie si cateva trucuri de pastrare a alimentelor:
- o sticla cu apa minerala inceputa, se va pastra bine daca are capacul bine pus si o lasam intoarsa cu gura in jos

- dulceata se va pastra, intr-un loc intunecos si racoros cel mult 18 luni, nu mai mult
- pastrarea uleiului vegetal, timp indelungat, este posibila daca se pune intai o lingurita de otet din vin pe fundul sticlei si apoi uleiul
- pentru ca o piersica sau un avocado sa se coaca in mod natural, mai repede, trebuie sa le punem intr-o punga de hartie legata bine la capat, si lasata in camara timp de cateva zile
- lupta cu un capac deosebit de strans este uneori chiar dificila, pentru a desface un borcan cu usurinta, trebuie sa rulati capacul in apa calda cateva secunde apoi infasurati un prosop umed in jurul capacului si desfaceti
- pentru a pastra usturoiul tocat mai mult timp se acopera cu ulei de masline si se pastreaza intr-un vas etans timp de o saptamana
- continutul unei conserve nu trebuie folosit daca capacul este bombat sau daca la primul contact cu aerul,  lichidul din interior tasneste
- preparatele pot fi imbogatite in vitamine daca in compoturi se adauga zeama de portocale, in salate si ciorbe se adauga zeama de lamaie iar in supe si mancaruri se adauga patrunjel si marar verde, cat de mult va place
- laptele pus la fiert nu va da in foc daca inainte, se pune pe fundul vasului o bucatitca de zahar cubic, o farfurioara rasturnata sau daca se uda vasul cu apa rece
- pastrarea laptelui proaspat in orice anotimp mai ales in timpul verii, se face prin adaugarea inainte de a fi pus pe foc, a unui varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- laptele dulce, fiert nu se acreste nici in cazul in care vasul se tine intr-un lighean cu apa rece (vasul se acopera cu o carpa umeda cu capetele scufundate in apa iar ligheanul se tine intr-un loc aerisit)
- laptele dulce, dintr-un pahar, se transforma repede in lapte acru daca i se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie
- mirosul de lapte afumat va dispare imediat, daca se presara sare de bucatarie peste laptele ars
- mirosul de rancezeala a untului topit dispare daca se topeste, lasandu-l sa fiarba in clocot si se introduce, apoi in vas o bucata de paine prajita care se scoate dupa cateva minute
- untul nu se va arde si nu se va inchide la culoare daca se pun in vasul respectiv putin ulei de floarea-soarelui
- branza intarita se inmoaie daca se inveleste intr-un servet imbibat in vin alb si se pastreaza astfel la rece, timp de o ora
- branza uscata se reimprospateaza daca se tine cateva ore in lapte.
Presupun ca multe din voi, gospodinelor, stiati unele din aceste trucuri si daca mai stiti cateva trucuri utile pentru orice bucatareasa ce se afla intr-un mic impas, va rog sa ne impartasiti sfaturile voastre pretioase.

Comentarii