Mirodeniile, leacul din bucatarie - intrebuintari, recunoasterea calitatii, pastrarea lor

Numeroasele substante vegetale continute de mirodenii, precum uleiurile eterice, vitaminele, enzimele, substantele amare si taninurile, pigmentii, substantele minerale si microelementele, actioneaza asupra organismului ca niste adevarate medicamente. Pe cale interna, scortisoara, piperul si celelalte rude ale lor stimuleaza tractul intestinal, impulsionand productia sucurilor digestive la nivelul stomacului, bilei si pancreasului, ajutand, astfel la o mai buna descompunere a hranei. Folosite extern, sub forma de uleiuri pentru masaj, mirodeniile stimuleaza local irigarea cu sange si incalzirea zonelor de piele respective. Scortisoara, cuisoarele, cardamomul, piperul si ghimbirul vitalizeaza si intaresc nervii.
Iata care sunt proprietatile lor si in ce afectiuni sunt recomandate:
  • Cardamomul ajuta la digestie, este expectorant si stimuleaza metabolismul cerebral.
  • Cuisoarele contin o cantitate mare de antioxidanti care ne protejeaza celulele somatice. Omoara bacteriile si calmeaza durerile, inclusiv pe cele de dinti. In acest scop se pun cateva cuisoare pe dintele problema, se musca usor si se tin in gura cat mai mult posibil.
  • Ghimbirul este un medicament eficient pentru combaterea racelii si pentru intarirea imunitatii. Contine uleiuri eterice, substante amare si minerale valoroase, are proprietati antibacteriene si antivirale.
  • Piperul este un remediu excelent pentru impulsionarea activitatii intregului organism si pentru stabilizarea ei.
  • Scortisoara poseda proprietati antiinflamatorii si antispasmodice, scade colesterolul daca se foloseste jumatate de lingurita pe zi in fiecare zi.
Specialistii in plante aromatice avertizeaza, insa, asupra consumului exagerat si prelungit al mirodeniilor, in acest caz ele putandavea efecte secundare nedorite.
Pentru recunoasterea calitatii mirodeniilor, la cumparare ar trebui trebui sa tineti seama de urmatoarele:
- mirodeniile uscate ar trebui intotdeauna cumparate intregi si nu macinate
- cardamomul bun se recunoaste dupa culoarea verde intens si capsulele complet inchise
- cuisoarele bune se recunosc dupa capetele intregi si tari, care la o apasare usoara secreta putin ulei
- ghimbirul bun se recunoaste dupa radacina compacta
- nucsoara se recunoaste dupa suprafata neteda la pipait.
Pentru maruntirea lor se folosesc:
- razatoarea
- mojarul
- rasnita de piper si de cafea.
Mirodeniile pot fi consumate si dupa perioade foarte lungi de pastrare, ani, dar isi pierd cu timpul din tarie. Ideale pentru pastrarea lor sunt recipientele din ceramica sau sticla inchisa la culoare, cu capac etans. Ele trebuie tinute intr-un loc uscat, racoros si intunecos, in nici un caz pe rafturi montate deaupra aragazului si orice alta sursa de caldura, pentru ca umezeala si caldura le reduc rapid aroma si consistenta.

Comentarii