Detoxifierea ficatului cu cereale

Adevarata uzina chimica, ficatul este organul insarcinat cu lupta contra otravurilor care patrund in organism. Pur si simplu, ficatul este un filtru pentru substantele toxice. Dar cand il fortam prea mult, oboseste si apar moleseala, apatia, depresia, scaderea metabolismului si lipsa de energie. Detoxifierea inseamna, de fapt, reabilitarea functiilor ficatului, o curatenie de primvara, care sa-l faca ca nou (asa cum casa noastra are nevoie de curatenie primavara si toamna, la fel si organismul nostru are nevoie de detoxifiere primavara si toamna pentru a putea face fata factorilor daunatori).
Atunci cand ficatul este curat, se simte o imbunatatire a starii de spirit, dispare iritabilitatea, apare un flux de energie pozitiva si dorinta de a trai la maximum. De scurta durata, detoxifierea, ajuta corpul sa se debaraseze de reziduurile proprii si de toxinele din mediu. In curele de detoxifiere nu se regasesc feluri de mancare complicate, care supraincarca sistemul digestiv, ci mai degraba alimente crude. Ideal ar fi, ca inainte sa incepeti un program de detoxifiere de cateva zile, sa cereti sfatul medicului, chiar si daca sunteti o persoana sanatoasa, este de preferat sa faceti acest lucru. Pana acum am auzit de cura de detoxifiere cu legume si fructe, dar iata ca si cu ajutorul cerealelor putem obtine efecte minunate. Iata 3 exemple de astfel de cure:
  1. Detoxifiere de 10 zile cu cereale: timp de 10 zile, se consuma alternativ cateva feluri de cereale (hrisca, ovaz, secara, mei) care se fierb in apa simpla, fara sare si grasimi. Nu se mai mananca nimic altceva, se bea doar apa plata.
  2. Detoxifiere cu fulgi de ovaz: dimineata se mananca terci din fulgi de ovaz fierti in apa, apoi se bea ceai din urmatoarele plante: o lingurita de menta, jumatate de lingurita de sunatoare si o lingurita rasa de crusin in 300 ml apa. In ceai se adauga suc de lamaie si miere de albine..
  3. Detoxifiere boabe de ovaz: intr-un borcan e 1 litru umplut cu boabe de ovaz, se toarna apa calda si se lasa 5-6 ore, pentru a indeparta toxinele, apoi apa se arunca. Se spala boabele inca o data, sub jet de apa, se amesteca cu 6 litri de apa clocotita si se tin pe foc foarte slab, timp de 3 ore, apoi se strecoara prin sita. Ovazul fiert se paseaza si se amesteca cu apa in care a fiert. Daca s-a evaporat aproape toata apa, se mai adauga o cana. Terciul se pune in sticle cu culoare inchisa si se pastreaza la frigider, nu mai mult de 5 zile. Se consuma incalzit, cate 100 ml, de 4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, pana la ora 20. O cura poate dura 3 luni, dupa fiecare 14 zile de consum se face o pauza de 10 zile. Aceasta reteta se foloseste in mod special in perioadele reci ale anului, atunci cand ficatul este suprasolicitat din cauza alimentelor cu grasimi si a sedentarismului crescut.

Comentarii