E bine sa renuntati la fainoase?

Painea proaspata, prajiturile, produsele de patiserie, pastele sunt pe cat de apetisante pe cat de ingrasatoare (daca se exagereaza). Reduceti consumul de sare, zahar si grasimi, este un indemn pe care-l auzim la fel de des ca pe acela care spune ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Faina nu este adusa in discutie, dar si ea poate face rau nu numai cei care au alergie la gluten, ci tuturor, daca o consumam fara masura. Cand ai cateva kilograme in plus, multa lume va indeamna sa renuntati la paine ca sa slabiti rapid. E adevarat ca inlocuind painea, placintele, cartofii si pastele cu legume, fructe si carne slaba sunt sanse mari sa slabesti. Totusi nu este indicat sa renuntati definitiv la fainoase, pentru ca ele contribuie la confortul fizic si mai ales psihic, si dupa cum stim 50% din alimentatia noastra trebuie sa fie constituita din carbohidrati. Energia de zi cu zi o luam in special din carbohidrati.
Fainoasele, prin continutul lor de carbohidrati, au ca principal rol furnizarea de energie pentru organism, iar prin cantitatea de fibre, asigura buna functionare a tubului digestiv. Dar, in functie de indicele glicemic, exista fainoase pe care trebuie sa le evitam sau al caror consum trebuie sa-l reducem si unele pe care trebuie sa le mancam. De evitat sunt produsele din faina alba de grau, cartofii, orezul alb, porumbul, al caror consum creste foarte mult glicemia. Solutia este sa optati pentru cerealele integrale (grau, orz, ovaz, secara), orez brun sau salbatic, leguminoase (fasole boabe, naut, linte, bob), care au nu numai un indice glicemic mic, ci si un continut important de fibre si chiar sunt surse valoroase de proteine pentru organism. Si in ultimul rand, trebuie sa aveti grija si la combinatiile pe care le faceti cat si la cantitatea consumata. Chiar mai demult am scris despre asocierea in mod corect a alimentelor, si aici puteti citi articolul. In zilele noastre, multe persoane sunt alergice la glutenul din grau, chiar fara sa stie. Aceasta intoleranta la gluten (diagnosticul trebuie pus de catre medic) se manifesta prin:
- dureri de stomac
- balonari
- anemie
- slabiciune dupa consumul produselor preparate cu faina.
Aceste simptome comune pot fi puse pe seama oboselii, stresului sau alimentatiei incorecte. In plus, daca ai intoleranta la gluten si consumi totusi produse cu gluten, te poti ingrasa, pentru ca organismul nu metabolizeaza corect acest ingredient. Orezul, meiul, hrisca si porumbul sunt alegeri bune pentru cei cu aceasta sensibilitate.

Comentarii