"Ginsengul linisteste mintea, echilibreaza sufletul, invigoreaza trupul si prelungeste viata" (asta este ginsengul intr-o propozitie).
Slavit ca planta si ca legenda in Orient, ginsengul este cel mai bun tonic pentru stimularea energiei si longevitatii. In ultimii 50 de ani, aproape 3000 de studii stiintifice au demonstrat capacitatile sale extraordinare de a mari rezistenta la stres mental si fizic, indiferent daca este cauzat de conditii extreme de temperatura, efort excesiv, boala, foame, tensiuni mentale sau de probleme emotionale.
Ginsengul a fost descris ca "adaptogen", un remediu care mareste toleranta la influentele adverse si are o actiune de normalizare in organism. Pe langa faptul ca este un bun calmant al starilor de tensiune si anxietate, este si un stimulator pentru cei care se simt obositi si letargici. Pentru chinezi, Panax schinseng este "regele intaritoarelor", cel mai bun remediu pentru toate simptomele asociate cu deficitul de chi, cum ar fi slabiciunea, anemia sau pur si simplu batranetea. Ginsengul siberian (Eleuthrococcus senticosus), imbunatateste imunitatea, stimuleaza functiile nervoase si performantele mentale, mareste puterea si pofta de mancare si imbunatateste circulatia sanguina in artere si in creier. Ginsengul american (Panax quinquefolius), a fost folosit de indienii americani timp de sute de ani, recomandat fiind pentru cresterea fertilitatii la femei. Ginsengul american este mai calmant si mai linistitor decat ginsengul chinezesc (Panax schinseng), desi este folosit foarte mult in alungarea oboselii. Indeosebi in America, era pretuit in tratarea tuberculozei si mai in general, poate fi folosit in recuperarea persoanelor aflate in convalescenta dupa febra. Radacina de ginseng se poate prepara in decocturi sau in vinuri si elixire tonice. Poate fi administrata pe perioade scurte, de 3-4 luni, in timpul unei perioade de stres fizic si mintal, precum si pentru accelerarea recuperarii dupa o boala sau operatie. Ginsengul poate fi luat pe o perioada lunga de timp de catre batrani, pentru reducerea impactului procesului de imbatranire. In ciuda faptului ca este considerat un panaceu, ginsengul nu este un remediu universal. Trebuie evitat in afectiuni inflamatorii acute si in bronsite, ale caror simptome pot fi agravate. Alte proprietati ale ginsengului:- Stimuleaza performantele mentale, memoria si scade oboseala, prin marirea eficientei impulsurilor nervoase.
- Mareste performantele fizice prin inhibarea folosirii glicogenului in muschii scheletici.
- Stimuleaza secretia de insulina pentru reducerea nivelului zaharului din sange, fiind foarte folositor diabeticilor.
- Actiunea sa antidiuretica scade producerea de urina.
- Stimuleaza producerea globulelor albe din sange si intareste imunitatea la alergii si boli.
- Reduce depresia maduvei osoase la cei cu chimioterapie anticancer. Ajuta ficatul sa reziste la hepatotoxine si la radiatii.
- Antioxidantii ajuta la protejarea organismului impotriva ravagiilor cauzate de procesul de imbatranire si a bolilor degenerative.
Comentarii
Trimiteți un comentariu