Denumita usturoi-salbatic sau de padure, este un aliment-medicament pentru multe animale salbatice care se trateaza cu ajutorul ei, deoarece planta contine substante cu caracter antibiotic. Cum am mai spus si in articolul despre plamanarica, ce este bun pentru animale este bun si pentru om. Arheologii u descoperit ca leurda era folosita in alimentatie inca de acum 5000 de ani, in timpul neoliticului, cand era consumata de membrii triburilor. Leurda are proprietati vindecatoare mult mai numeroase decat usturoiul, fapt care i-a determinat pe specialisti s-o declare in 1995, planta anului. Frunzele si bulbii de leurda contin foarte multa vitamina C, dar si vitamine din complexul B, amidon, proteine, glucide si saruri minerale.
Calugarii din Tibet tin o dieta de 22 zile, timp in care consuma hrana vegetala cu adaos de pasta de usturoi cu leurda pisata, amestecata cu faina prajita in unt. Dieta ajuta la curatarea intestinelor si protejeaza organismul de paraziti intestinali si micoze. Insa leurda nu se consuma in exces, se recomanda 15-20 de frunze pe zi. Pentru salata de leurda se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si se taie nu foarte marunt. Se amesteca cu putin ulei de masline, 1-2 lingurite de otet de mere si cu putin marar tocat. Se pot consuma doua astfel de salate pe zi, iar o cura cu leurda dureaza minim 3 saptamani. Petrecandu-mi copilaria la bunici, am crescut cu aceasta planta si nu am avut niciodata probleme intestinale. Sora mea cand era mica a avut paraziti intestinali, medicii i-au dat pastile dar tot nu a scapat de ei. Fiind primavara, bunica le-a sugerat parintilor sa-i dea cateva saptamani salata de leurda. Intr-o saptamana deja scapase de ei, preventiv inca o saptamana.Am fost uimita sa aflu ca multa lume nici nu stia de existenta ei. Acum daca se scrie despre ea in reviste, carti si multe articole pe internet, presupun ca lumea s-a mai documentat in acest sens, si a inceput sa o includa in meniul de primavara. La noi in familie se obisnuieste ca in fiecare primavara sa mergem cu totii in padure sa culegem leurda. O folosim ca salata, iar restul o punem la otet sa o avem mai mult timp. La cat e de buna nici nu rezista sa o avem pana primavara viitoare. Puteti incerca o reteta de tagliatelle cu ardei iute si creveti cu salata de leurda si valeriana. Deci frunzele de leurda se recolteaza in martie-aprilie si se consuma sub forma de salata ori se pune la otet, ori sub forma de tinctura sau ulei medicinal (150 g frunze amestecate cu 500 ml de ulei de masline, se lasa la macerat intr-un loc cu soare timp de 2 saptamani). In tratamentele naturiste, se iau doua lingurite cu tinctura de patru ori pe zi sau doua linurite cu ulei de trei ori pe zi.
Proprietati:
- scade nivelul colesterolului rau (LDL)
- regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala
- mentine elasticitatea vaselor de sange
- curata intestinele
- combate varicele si hemoroizii
- calmeaza astmul
- protejeaza inima.
Tinctura de leurda are efect antiviral si antibiotic, iar 200 g de salata ofera organismului necesarul zinlic de magneziu. Puteti calma articulatiile dureroase cu ajutorul compreselor din frunze proaspete de leurda (se zdrobeste cateva frunze proaspete si se fixeaza cu un bandaj pe zona afectata, iar dupa o ora se indeparteaza).
Puteti sa urmati si o cura de detoxifiere cu tinctura de leurda iar reteta o gasiti aici.
Comentarii
Trimiteți un comentariu