Prepararea compoturilor - reguli generale de preparare

Cel mai popular mod de pastrare a fructelor este conservarea lor in compoturi iar pentru reusita lor este necesar sa respectam urmatoarele reguli generale:
1. Alegeti fructe proaspete, nelovite, bine coapte, dar nu moi si in toate cazurile, culese in ziua prepararii.
2. Cantitatea de zahar necesara pentru indulcirea compoturilor depinde, in primul rand, de cat de dulci sunt fructele; cand acestea au continut mare de zaharuri, procentul de zahar folosit la prepararea compoturilor este desigur mai mic: la 1 kg de zahar se pot pune deci 2-3 litri de apa, daca fructele sunt foarte dulci. Compoturile vor avea un gust mai placut si vor fi racoritoare daca le veti adauga si o lingura de zeama e lamaie pentru fiecare litru de lichid, iar in lipsa acesteia, chiar o lingurita de otet de mere (indicatia aceasta este valabila mai ales pentru fructele fara aciditate asa cum sunt perele).
3. In general, compoturile se realizeaza dintr-un singur sortiment de fructe sau se pot folosi fructe combinate; merele, piersicile, caisele, gutuile, se curata mai intai de coaja iar fructele zemoase, fructele rosii ca cirese, visine, zmeura, fragi, capsuni, struguri se pun, bineinteles asa cum sunt, iar prunele albe, soiurile cu mult zahar, se desfac in jumatati, celelalte se pot lasa cu samburi cu tot.
4. De obicei se folosesc borcane de 800 ml sau de 400 ml; acestea se spala foarte bine, se clatesc cu apa rece, dupa care le veti aseza intr-un vas foarte curat, in care ati pus multa apa rece, apoi vasul se aseaza pe foc. Lasati borcanele in apa care clocoteste incet, vreme de 30 de minute. Scoateti fiecare borcan, folosindu-va de de coada unei linguri lungi de lemn, puneti borcanele pe un prosop curat sa se usuce si aveti grija sa nu le mai atingeti cu apa rece, cu prosop sau chiar cu mana mai ales in interior (borcanele se pot steriliza si in cuptor).
5. Pregatiti fructele astfel: spalati-le, taiati-le in jumatati sau in felii mari iar piersicile si caisele (taiate in jumatati), asezati-le cu partea bombata in sus, in asa fel incat borcanul cu compot sa aiba aspectul unei flori.
6. Zaharul cu apa se pun la fiert pentru sirop si adaugati in el mirodeniile urmatoare: pentru prune - vanilie iar pentru celelalte fructe cuisoare. Dupa cateva clocote, dati siropul deoparte, in unele cazuri puneti fructele pentru insiropare si fierbere scurta, dupa care fructele le veti aseza in borcane, iar siropul il veti pune din nou pe foc. Turnati siropul fierbine peste fructe; fructele cu coaja cum sunt prunele si perele sau chiar gutuile, se pun intr-o strecuratoare, pentru 1 minut, in siropul in care clocoteste, dupa care se iau cu grija cu o spumiera si se aseaza in borcanele pregatite.
7. In toate cazurile aveti grija ca fructele sa ajunga pana la cel mult jumatate din volumul borcanului, iar cu sirop cu tot sa nu depaseasca ultimii 3 cm de pana la gura borcanului. Siropul trebuie sa acopere bine fructele, in caz contrar, la pastrare se vor inmuia sau vor fermenta, fapt care afecteaza calitatea produsului final.
8. Pentru sterilizare, puneti borcanele cu compot in vase largi, pe fundul carora ati asternut un prosop de bucatarie. Asezati borcanele astfel incat toate sa aiba aceeasi inaltime, spatiile dintre ele sa nu permita cumva rasturnarea vreunuia, iar apa sa nu depaseasca nivelul ultimilor 2 cm lasati liberi de pana la gura borcanelor. Deci puneti borcanele in vasul cu apa rece, la foc mic si lasati-l sa fiarba incet. Socotiti timpul de sterilizare din momentul inceperii fierberii in clocote. Cand acesta a expirat, luati vasul de pe foc, acoperiti-l cu prosoape calde si cu o paturica si lasati-l asa pana a doua zi. Cand apa s-a racit, scoateti fiecare borcan, stergeti-l cu un prosop curat si puneti-l la pastrat in camara la loc aerisit, uscat si rece.
De retinut!
- puneti compotul in borcane de culoare inchisa, astfel se pastreaza mai bine, conservandu-si culoarea fructelor si a siropului
- borcanele gata oparite si uscate, dupa ce sunt umplute cu compot, inainte de a fi legate cu celofan, se sterg pe partea interioara usor cu un tampon imbibat in alcool
- celofanul gata taiat trebuie umezit pentru a se intinde bine peste gura borcanului (nu se pune in apa ci se umezeste cu un tampon imbibat in putin alcool sau zeama de lamaie)
- deasupra fructelor se pune o felie subtire de lamaie (pentru orice eventualitate).

Comentarii