Rozmarinul pentru dureri de cap si migrene - proprietati, suc de morcovi cu rozmarin

Toata lumea are din cand in  cand dureri de cap, poate insotite de o raceala sau febra sau dupa o zi tensionata si obositoare. Unele persoane sunt ghinioniste si au dureri de cap o data pe saptamana, de obicei ca rezultat al tensiunii musculaturii capului si gatului. Alti factori ar fi afectiunile oculare, starile de mahmureala, catarul, sinuzita, alergiile si hipertensiunea. Migrenele sunt cauzate de contractia sau dilatarea vaselor de sange care iriga capul. Cei care sufera de migrene par sa fie cei cu ambitii mari si perfectionisti, care sunt predispusi la stari de tensiune si frustrare si care ar trebui sa gaseasca modalitati de a se relaxa. Femeile sunt mai predispuse la migrene decat barbatii, mai ales in perioada ciclului menstrual, din cauza fluctuatiilor nivelului de estrogeni.
Daca suferiti de dureri de cap sau migrene, prevenirea este intotdeauna mai buna decat tratarea. Exista multi factori care pot actiona ca declansatori. De exemplu sarirea peste mese si adoptarea unor diete drastice nu sunt prea bune, caci pot cauza hipoglicemie (scaderea nivelului de zahar din sange) si pot duce la aparitia durerilor de cap. Unele alimente si bauturi sunt cunoscute ca declansatoare si trebuie evitate daca suferi de dureri de cap. Acestea includ: cafeaua, ceaiul negru, ciocolata, cola, portocalele, bananele, branzeturile, alcoolul, produsele din carne de porc si smantana grasa. Deci cel mai indicat ar fi sa beti cat mai multe lichide, sa aveti mese regulate, bogate in peste gras, nuci, alune, seminte,  cereale integrale si legume proaspete. Si inainte sa va indreptati spre analgezice pentru a preveni sau a va calma o durere de cap, incercati ceaiurile de plante care ar putea sa va ajute foarte bine. Frunzele de dafin, ginkgo, roinita, menta si rozmarinul sunt primele plante la care trebuie sa va ganditi.
Amintind de rozmarin, acesta este un bun medicament pentru calmarea nervilor, indeparteaza oboseala, indispozitiile si linisteste starile de tensiune. Ceaiul de rozmarin relaxeaza muschii tensionati, stimuleaza digestia si este un bun calmant al durerilor de cap cauzate de diverse afectiuni. Sufletul si intregul trup se bucura de aceasta bautura ce alunga toate grijile si suferintele. Printre proprietatile rozmarinului se includ si urmatoarele:
- proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antifungice stimuleaza functiile sistemului imunitar in prevenirea infectiilor
- pus in ceai, rozmarinul ajuta la indepartarea durerilor de gat, racelilor, gripei, febrei si infectiilor respiratorii (poate ajuta in calmarea tusei uscate, dificultatilor respiratorii si astmului)
- prin stimularea circulatiei, rozmarinul poate fi folosit in caz de degeraturi, varice si hemoroizi
- actiunea sa diuretica ajuta la eliminarea toxinelor si a lichidelor in exces
- actiunea sa detoxifianta poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la calmarea artritei, gutei si a afectiunilor pielii
- cu taninurile sale astringente, rozmarinul opreste sangerarile, reduce menstruatiile excesive si tonifica tubul digestiv
- calmeaza balonarea si colicile
- poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si protejeaza impotriva bolilor degenerative.
Suc de morcovi cu rozmarin
- prin imbunatatirea fluxului sanguin catre cap, relaxarea tensiunii si stimularea functiilor hepatice, rozmarinul constituie unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile de cap si migrene.
Ingrediente:
- 125 ml suc de morcovi
- 125 ml suc de telina
- 4 fire de rozmarin proaspat
- 1 lingurita suc de lamaie
- piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se amesteca intr-un blender sucul de morcovi cu sucul de telina, sucul de lamaie, rozmarinul si un praf de piper negru macinat, pana se omogenizeaza. Se consuma imediat dupa preparare. Acest suc se poate consuma regulat, preventiv

Comentarii