Tiramisu este fara indoiala cel mai popular desert de origine italiana, cunoscut in intreaga lume. De ce este tiramisu atat de popular? Simplu: este delicios cand este si bine facut! Ingredientele originale ale prajiturii Tiramisu sunt: branza Mascarpone, crema Zabaglione, cafeaua expresso si piscoturile Savoiardi.
Mascarpone este un tip de branza foarte cunoscut si foarte vechi, produs inca din secolul al XIII-lea, in Lombardia, o regiune din nordul Italiei. Denumirea ii provine de la mascherpa care este denumirea locala a branzei ricotta. Mascarpone insa are o structura mai cremoasa si mai spumoasa si un gust mai dulce datorita faptului ca se obtine din smantana concentrata pana la 75% grasime. Este considerat un produs pentru iarna, datorita valorii sale calorice ridicate si datorita faptului ca nu se poate pastra decat in conditii de refrigerare.
Crema Zabaglione este un desert italian, originar din Venetia. Faimosul gastronom italian Giusepe Maffioli a scris ca numele acestui desert provine de la "Zabaja", un desert popular din regiunea Illiria, o regiune de coasta, de-a lungul marii Adriatice, care a fost un teritoriu venetian in timpul perioadei de aur a Venetiei. Zabaglione era preparat in acele timpuri din galbenusuri, miere de albine si vin dulce. Astazi, este utilizat zaharul in locul mierii si vinul Marsala, care ii da o aroma distincta. Reteta originala de Tiramisu, obtinuta la restaurantul Le Beccherie nu include acest tip de vin.
Piscoturile Savoiardi sunt niste fursecuri delicate, servite la curtea Ducelui Savoia pe la 1500, in nordul Italiei, in regiunea Piemonte. Se pare ca au fost create pentru o receptie organizata in cinstea regelui Frantei. Mai tarziu, datorita succesului pe care l-au avut la banchetul respectiv, au fost adoptate ca "oficiale" la curtea regala din Piemonte. Cu timpul, au devenit desertul cel mai apreciat al casei. Savoiardi sunt foarte usor digestibile deoarece sunt preparate din albus de ou batut. Foarte populare, ele sunt servite la diferite creme, inghetate si salate de fructe. Mie imi place sa le mananc si cu lapte simplu.
Cafeaua expresso este obtinuta la aparate speciale numite expresoare de cafea. Principiul de functionare al acestor aparate permite obtinerea unei cafele mai concentrate, aromate, cu conditia ca pudra de cafea sa aiba o anumita granulatie.
Istoria desertului Tiramisu, desi sustinuta de povestioare diverse si haioase, legate mai ales de crema Zabaglione, piscoturile Savoiardi si Venetia, se pare ca este totusi mai recenta, si anume din anii '70. Primele scrieri despre Tiramisu apar in '81, intr-un articol in care se spune ca Tiramisu a aparut in urma cu 10 ani in Treviso, la restaurantul Le Beccherie, avand ca ingrediente principale, piscoturi inmuiate in cafea expresso amestecata cu bitter, crema zabaglione cu branza mascarpone si pudra de cacao. Rapid, acest desert s-a raspandit in Italia si mai apoi in toata lumea. Chiar si astazi, restaurantul Le Beccherie prepara acest desert cu regretul ca nu a patentat reteta si denumirea originala, intrucat in toata lumea se prepara deserturi cu numele Tiramisu care nu au nici o legatura cu reteta originala. O alta teorie sustine ca Tiramisu ar fi originar din Grecia, si anume ca a fost preparat pentru prima data in timpul primului Razboi Mondial de catre gospodine pentru barbatii lor care plecau la razboi. Ele credeau ca ingredientele acestei prajituri le dadeau energie si putere barbatilor lor sa lupte si desigur sa se intoarca sanatosi acasa. Indiferent care este istoria lui, desertul Tiramisu se remarca prin finete, delicatete si savoare. Faptul ca il gasim pe listele meniu a celor mai multe restaurante, nu face decat sa ne bucure si sa ne indemne sa-l savuram cu deosebita placere cu orice ocazie. Dar inca nu am reusit sa dau de restaurantul, unde sa gasesc un Tiramisu mai bun decat cel preparat acasa.
In concluzie: o branza foarte bogata in calorii, galbenusurile de ou, zaharul si vinul dulce din zabaglione, cafeina din cafeaua expresso si pudra de cacao, fac din Tiramisu o combinatie ultra nutritiva si energizanta care cu siguranta "te ridica in sus".
Comentarii
Trimiteți un comentariu