Reteta Bors de fasole cu urzici, stevie si multe legume
Este reteta mea preferata de bors cu fasole, dupa cel cu fasole si varza murata (sau numit si curechi de fasole), apoi il prefer pe cel de cartofi cu hribi uscati si urzici care este la fel de delicios (toate retetele sunt hranitoare si numai bune in perioada postului). Avand ingredientele la indemana, le-am incercat pe toate in doua saptamani.
Ingrediente:
- 1,5 l bors proaspat
- 500 g fasole pestrita
- 500 g urzici
- 350 g zarzavat
- 100 g fidea
- 5 linguri ulei de masline
- 3 cepe
- 2 linguri de bulion
- 2 linguri de cimbru uscat
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- 1 legatura de stevie
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de leustean
- jumatate de telina
- sare roz himalayana dupa gust daca mai e necesar (avand in vedere ca zarzavatul este destul de sarat).
Mod de preparare:
Dupa ce au fost lasate 8-12 ore la inmuiat (peste noapte), se fierbe fasolea dupa metoda obisnuita, dar nu se fierb prea tare incat sa se zdrobeasca fasolele. Intre timp se pregatesc legumele si verdeata. Se spala bine si se oparesc separat urzicile: se pune un litru de apa intr-o oala, cand incepe sa fiarba se adauga urzicile, se dau intr-un clocot si se da deoparte, se strecoara si se tine sub un jet de apa rece. Se taie morcovul si telina cubulete si se adauga in oala cu fasole aproape fiarta, dupa 15 minute se adauga ceapa, ardeiul gras taiate cubulete si zarzavatul. Intre timp se incalzeste borsul si dupa 10 minute se adauga impreuna cu fideaua, urzicile oparite si stevia tocata. Dupa 5 minute se adauga bulionul amestecat cu uleiul si cimbrul uscat. Se mai lasa sa fiarba 5 minute dupa care se da deoparte oala de pe foc si se adauga verdeata tocata. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu