Cand s-a inventat sendvisul? - combinatii de lux si indraznete

Sendvisul nu mai este doar o felie de paine cu branza. De-a lungul timpului, acest preparat a fost reinventat si s-a stilat. La restaurantele de lux poti servi un elegant sendvis cu creveti, mango, sos salsa, lamaie si paine, scallion focaccia, sau, mai indraznet, o combinatie de curcan, spanac, parmezan, ceapa caramelizata, rosii si dafin. Cel mai scump sendvis ce poate fi servit in acest moment este cel oferit de un restaurant din Londra si costa exact 150 de euro. Acest sendvis este servit la localul din incinta Clubului Von Essen Platinum si are trei felii de paine frantuzeasca si contine carne de pui, sunca de porc, oua fierte, trufe albe, rosii semideshidratate, maioneza naturala aromata cu ierburi. Fiecare dintre ingrediente este cel mai fin din categoria lui. Astfel, carnea de pui este de fapt "poulet de Bresse", un anume tip de friptura din piept de pui, considerata a fi "a patra minune culinara a Frantei". Sunca este o specialitate spaniola din carne afumata de purcel "cu picioare negre", care se tine aproape doi ani "la fezandat", iar ouale rascoapte sunt importate din nordul Italiei.
Cele cateva felii de trufe albe, care costa aproape 2000 de euro kilogramul, dau sendvisului un gust inconfundabil, iar feliile de rosii semideshidratate si maioneza aromata cu ierburi il fac sa fie nu doar scump, dar si foarte gustos. Toata nebunia de gusturi si culori a inceput in secolul 1. De atunci se pastreaza primele "izvoare" ale unui sendvis, facut de rabinul Hilel, din nuci tocate, mere condimente, presate intre bucati de paine. In 1762 apare sendvisul modern (sandwich) la Londra. Cel care a "inventat" acest preparat este John Montague, conte de Sandwich. El a cerut ca painea cu branza si carne sa ii fie aduse la masa unde juca jocuri de societate. El a pus ingredientele intre feliile de paine, care le tinea intr-o mana, in timp ce in cealalta avea cartile de joc. Se pare ca tot el ar fi si inventatorul roast-beef-ului, intrucat modul de a servi carnea necesita ca aceasta sa fie tratata termic si taiata in felii foarte subtiri. In 1827 sendvisul ajunge in Statele Unite, prin intermediul unei carti de bucate editata in Anglia de Elizabeth Leslie. Printre principalele preparate figura sendvisul cu sunca. In 1900 brutariile au inceput sa fabrice felii de paine moi, pentru vanzarea la bucata, care au avut un mare succes in prepararea sendvisurilor. Pana in 1920, majoritatea copiilor aveau obiceiul sa isi ia la scoala sendvisuri, pastrate in cutii metalice, cel mai adesea umplute cu oua si sunca. In 1921 in SUA se deschide White Castle, primul lant de restaurante specializate in hamburgeri. In 1930 Wonder Bread, cum era numita painea feliata, a cucerit intreaga lume, fiind preferata pentru prepararea sendvisurilor. In 1941 soldatii americani consumau in al doilea Raxboi Mondial sendvisuri cu unt de arahide si jeleu, acesta fiind unul dintre cele mai populare din America, numit "PB&J". In 1950 Elvis debuteaza in lumea muzicala, lansand nu doar hituri de succes, ci si un sendvis cu unt de arahide si banane. In 2002 Armata SUA a preparat sendvisul care rezista trei ani fara a fi tinut la frigider, avand la baza conservanti chimici si un ambalaj special.
Iata cateva combinatii de lux si indraznete:
  • sparanghel, ciuperci marinate, branza Cheddar, mustar de Dijon
  • creveti, unt, felii de rosii, paine prajita la gratar
  • vita la gratar, ardei rosii si verzi la gratar, ceapa, creveti
  • ardei rosu la gratar, ciuperci la gratar, ceapa, dovlecei, branza de capra, sos de rosii
  • cotlete de vita tocate marunt, ceapa caramelizata, ciuperci
  • piept de pui, branza picanta, avocado, pasta de fasole, smantana, salsa, salata iceberg
  • piept de pui, frunze de dafin, lamaie, mere, telina, capere, maioneza cu lamaie
  • pui, avocado, unt, salata creata, rosie
  • sunca, branza, smantana, mustar.
Nu stiu daca este cineva caruia sa nu-i placa sendvisurile, dar eu cu siguranta sunt cel mai mare fan sendvisuri si nu-mi lipsesc in nici o zi, nu o sa ma satur niciodata de ele, prefer sa renunt la orice alta mancare. Iar preferatul meu e cel cu multa pastrama de porc, multa mozzarella, leurda (acu cate este, apoi folosesc frunze de salata verde), sos de rosii cu mirodenii, rosii cherry, masline, castravete, paine toast, facut cu ajutorul unui sandwich maker, care merge perfect cu un vin rosu sec, insa eu prefer demisec Pinot Noir innobilat cu Merlot 2011 (ocazional, nu in fiecare zi;))).

Comentarii