Cum este facuta inghetata?

Inghetata este un produs industrializat sau obtinut in cofetarie printr-un procedeu special, cu o anumita textura formata dintr-un amestec de produse lactate, zahar, arome, coloranti, stabilizatori si emulgatori, sub forma de gelatina, zeamil, frisca, cu sau fara adaosuri ca oua, fructe, arahide. Toata lumea are o aroma sau un brand preferat pentru inghetata, iar discuta despre care inghetata e mai buna se schimba de la an la an. In timp ce producatorii dezvolta propriile retete speciale, elementele de baza ale productiei inghetatei sunt, in esenta, aceleasi peste tot. Cele mai importante ingrediente ale inghetatei provin din lapte. In Statele Unite, de exemplu, legislatia prevede ca inghetata trebuie sa aiba cel putin 10% grasime din lapte. Folosirea diferitelor procentaje de grasime afecteaza gustul, finetea, culoarea, textura si valoarea nutritiva a produsului finit.
Inghetatele gurmet sau premium contin cel putin 12% grasime din lapte, de obicei chiar mai mult. Un continut prea ridicat de grasime poate contribui la o mascare a aromei produsului si din acest motiv, in cazul inghetatei preparate cu sucuri de fructe, este de preferat un continut mai redus de grasime (5-10%). O atentie deosebita trebuie acordata calitatii grasimii utilizate, deoarece defectele, chiar discrete (cum ar fi gustul ranced, amar, metalic) se pot accentua in timpul prelucrarii, transmitandu-le produsului. Indulcitorii folositi la inghetata variaza de la zaharul de trestie sau de sfecla, pana la miere. Stabilizatorii, precum derivatele din plante, sunt de obicei folositi in cantitati mici pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheata si pentru a face inghetata mai fina. Emulsificatorii precum lecitina, mono-gliceridele si digliceridele sunt folositi de asemenea in cantitati mici. Ei ofera o inghetare uniforma a inghetatei, precum si o textura mai fina si uscata in forma finala. Aceste ingrediente de baza sunt amestecate si mixate intr-o cisterna speciala, compozitia este apoi pompata intr-un pasteurizator, unde este incalzita si tinuta la o temperatura dinainte determinata. Compozitia fierbinte este apoi trecuta intr-un aparat de omogenizare, unde grasimea din lapte este dispersata in particule mai mici, oferind astfel amestecului posibilitatea de a ramane neted si cremos. Compozitia este apoi racita rapid prin intermediul unei metode de "racire continua", folosind un flux regulat de mixare care ingheata o anumita cantitate de inghetata la anumite intervale de timp. In timpul procesului de inghetare, mixarea este aerata de un dispozitiv special. Bulele mici de aer sunt incorporate de aceasta actiune de invartire continua, evitand astfel ca inghetata sa devina o masa solida de ingrediente inghetate.  Urmatorul pas este adaugarea adaosurilor cum ar fi fructele, alunele, ciocolata, cacao, biscuiti, fulgi de cereale s.a. Aceste ingrediente sunt adaugate in inghetata semi-solida dupa ce aceasta paraseste racitorul. Apoi, inghetata este ambalata in diverse recipiente, cupe, forme si este transferata rapid intr-o camera speciala, unde temperaturi sub 0°C ingheata produsul pana la depozitarea si distribuirea lui finala.
Industrializarea aproape in totalitate a procesului de obtinere a inghetatei precum si modernizarea lui a permis obtinerea inghetatei in cele mai diverse forme si varietati sortimentale.

Comentarii