Materialele de ambalaj pentru alimente

Anumite alimente preambalate erau disponibile deja pe vremurile cand cele mai importante alimente, condimente, bauturi se gaseau numai la bacania din colt. Cafeaua, cacao se vindeau la cutie, ceaiul in punga sau cutie de tabla, insa acestea erau o exceptie. Faina, zaharul sau chiar varza acra si heringul se vindea varsat, iar totul se cumpara de la vanzator in punga de hartie, ziar, in cazuri mai bune in caserola. Si acum mai gasim in aprozare, faina si zahar varsat. Chiar si berea pentru cina putea fi turnata intr-o halba pe care clientul o aducea la magazin. In prezent in marile magazine cu autoservire aproape totul se vinde ambalat, totul este foarte accesibil, reprezentand o mare atractie, deoarece cutiile si pungile aspectuoase, colorate ne ademenesc.
Pe langa marile probleme cauzate de deseurile rezultate in urma acestora, noi  consumatorii suntem preocupati si de o alta problema: care este cel mai bun mod de ambalare. Cartonul, flacoanele de plastic, aluminiul, celofanul sau cutiile de tabla sunt cele mai bune pentru depozitarea alimentelor? Oare cutiile de conserva, paharele de smantana, vasele, pungile, sacosile de plastic sunt toate inofensive?
Chiar daca prevederile legale referitoare la alimente reglementeaza tot mai strict materialele din care se produc ambalajele, reducand riscul de a intra in contact cu substante periculoase, merita avute in vedere cateva sfaturi:
Plasticul
Carnurile, branzeturile ambalate in folie de plastic trebuie cumparate si depozitate numai in stare refrigerata, deoarece daca folia de plastic se incalzeste, substantele din compozitia sa pot afecta alimentele. Mezelurile, branzeturile feliate sunt ambalate in hartie simpla care este absolut inofensiva. In cazul muraturilor este valabil sfatul: daca putem alege, mai bine sa cumparati castraveti murati sau varza la borcan decat salate ambalate in folie, pungi de plastic. Fructele, legumele protejate de coaja naturala, de exemplu banana, portocala, lamaia, castravetele, conopida nu necesita ambalare, mai bine cumparati-le la kilogram, in punga.
Cutiile de conserva
Tot mai multe alimente sunt vandute in cutie de conserva. In conditii normale suprafata cu cositor a cutiei este protejata de lac. Uneori insa ajung in comert si cutii fara lac, mai ales de peste ocean. Pana la deschidere acest fapt nu prezinta importanta, daca insa cositorul intra in contact cu aerul, se oxideaza, afectand alimentele din interiorul cutiei. Daca deschidem o asemenea cutie de conserva, continutul trebuie golit imediat in alt vas, astfel nu poate cauza probleme.
Aluminiul
Folia de aluminiu este un material de mbalare utilizat cu predilectie si in gospodarie, intalnita des si in magazine. Materia de baza a pungilor inchise ermetic o reprezinta aluminiul. Chiar daca folia de aluminiu rezista la acizi, aburi sau la lumina, intrand in contact cu alimente acide, sarate poate intra in reactie chimica. Acest lucru il putem constata daca pe folia lucioasa apar pete gri sau albe. Substantele rezultate nu sunt periculoase pentru sanatate, insa pot afecta gustul alimentelor. Heringul sarat, raciturile si alte alimente asemanatoare pe cat posibil nu trebuie ambalate in folie de aluminiu.
Hartia, cartonul
In hartie se pot ambala numai alimente uscate precum faina, zahar, paste fainoase, sare, biscuiti s.a. In cazul acestor alimente nu se poate intampla ca acestea sa intre in reactie chimica cu materia de baza a hartiei. Si efectele negative asupra mediului cauzate de hartie sunt considerabil mai reduse ca acele produse de plastic sau aluminiu. In hartie de ziar sau hartie veche insa nu ambalati alimente, deoarece nu sunt igienice iar vopseaua tipografica este toxica.
Alimentele "goale" adesea sunt mai proaspete si mai gustoase decat cele ambalate, astfel nici nu marim inutil muntii de gunoaie, cand nu cumparam alimente preambalate (sa alegem sticla reutilizabila, celofanul in locul foliei de plastic).
Alimentele preambalate in folie de plastic nu pot fi congelate in ambalajul original. Este mai bine ca acestea sa fie congelate in folie de plastic de 0,05 mm. Pentru congelare sunt bune pungile pentru alimente recomandate de producator, folia de aluminiu super tare si vasele de sticla rezistente la rece.

Comentarii