Alimentatia antistres - sa permitem gandurilor sa se desfasoare liber

Stresul ne afecteaza sanatatea, fericirea si calitatea vietii, iar daca nu facem nimic pentru a-l diminua, ne consuma cu totul. Stresul n-a omorat pe nimeni, dar cauzeaza o multime de boli. Exista o corelatie enigmatica intre regimul alimentar si starea de spirit a unei persoane. Un studiu statistic arata ca in zonele in care alimentatia este preponderent naturala, fara carne sau cu foarte putina carne, in schimb cu multe legume, zarzavaturi si fructe proaspete, efectele devastatoare ale stresului psihic sunt aproape de necunoscute. Exista atunci alimente care sa ne garanteze o stare de bine psihic? Probabil ca nu, dar in schimb o alimentatie cat mai naturala este o excelenta premiza pentru o stare de sanatate emotionala si mentala stabila, de natura sa ne ajute sa gestionam si sa intelegem stresul psihic. Iata care sunt recomandarile pentru o alimentatie antistres:
1. Nici o masa fara legume si fructe proaspete, consumate sub forma de salate, sucuri sau ca atare, ele sunt un elixir pentru sistemul nervos si pentru cel endocrin, avand un efect echilibrant asupra psihicului. Sunt foarte importante verdeturile, toate legumele si zarzavaturile proaspete, foarte bogate in clorofila, care vor genera o reactie alcalina in organism. Mentinerea unui pH alcalin al organismului cu ajutorul clorofilei continute de vegetalele proaspete confera o adevarata imunitate la bolile organice produse de stres, de la cele digestive la cele tumorale sau cardiace.
2. Renuntati la excitante, adica la cafea, la bauturile energizante, la ceaiul negru si la tutun. Toate contin alcaloizi, care odata ajunsi in corp, dau o senzatie de inviorare psihica pe moment, dar dupa disparitia efectului lor, starea de depresie, de anxietate sau agitatie interioara se accentueaza. De asemenea, produsele foarte rafinate, cum ar fi zaharul si faina alba, indulcitorii artificiali sau aditivii de gust si aroma, sunt un excitant nervos si psihic foarte puternic, care multiplica efectele negative ale stresului.
3. Cat mai multe cereale integrale si leguminoase este un indemn luat din medicina macrobiotica, care considera reactivitatea excesiva la stres drept o consecinta a excesului de energie feminina (yin) in fiinta, care va fi compensat de aceste produse. In practica, s-a constatat ca un consum regulat de grau, orez, mei, hrisca, soia, naut, linte are in timp un efect excelent asupra sanatatii emotionale, dar si asupra sanatatii fizice.
4. Evitati regimurile hiperproteice, in special cu multa carne si produse din carne. Cercetari de ultima ora arata ca metabolismul complicat al proteinelor deprima sistemul nervos, inducand la persoane mai sensibile stari de tristete, apatie, incapacitate de concentrare. De asemenea, la persoanele foarte stresate, regimul cu foarte multe proteine are efecte devastatoare asupra ficatului, asupra imunitatii si a rinichilor (poarta de iesire a deseurilor din carne).
5. Preferati in special polenul de albine si mierea care au efecte revigorante psihice excelente. In schimb, bauturile energizante sau de tip cola, multivitaminele de sinteza, batoanele energizante cu extracte proteice au efecte nefaste, pe termen lung, asupra echilibrului psihic si organic.
6. Echilibrati consumul de dulciuri, mai exact consumati-le cat mai rar, dar nu le eliminati de tot. Pentru ca doua lingurite de miere sau doar cateva patratele de ciocolata cu peste 70% cacao, administrate la momentul potrivit, dau o senzatie de bine si multumire, un adevarat elixir contra depresiei sau anxietatii produse de stres. Consumate insa frecvent, aceste dulciuri nu vor mai avea efectul scontat, creand obisnuinta si chiar o nedorita dependenta.
7. Folositi multe condimente - indemnul este la variatie, nu la depasirea cantitatilor de bun simt. Pe langa faptul ca mancarea savuroasa, cu gust, este pur si simplu antidepresiva si antistres, in cantitati moderate, condimente ca cimbrul, busuiocul, piperul alb sau negru, oregano, chimenul, curry, ghimbirul, scortisoara, feniculul, anasonul sunt excelente stimulente psihice, cu efecte pe termen lung.

Comentarii