Aloe vera, planta nemuririi - hraneste, detoxifica si stimuleaza regenerarea celulara

Aloe vera cu seva cristalina si amara, este renumita inca din antichitate pentru efectele sale curative. Aloe Barbadensis Miller, planta subtropicala, este un adevarat medicament oferit de natura. Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi", iar ea insotea faraonii in calatoria lor de dupa moarte. Prima sa atestare documentara se regaseste in piatra de mormant a unui faraon, de acum 3500 de ani. Boanica a recunoscut pana acum 250 specii de aloe cum ar fi Aloe socotrina, Aloe africana, Aloe vera, Aloe ferox, Aloe arborescens s.a. Majoritatea botanistilor au ajuns la un acord comun in ceea ce priveste originea plantei aloe vera, si anume climatul cald si secetos al Africii. Totusi, datorita faptului ca planta se poate adapta foarte usor si pentru ca oamenii au fost atat de dornici sa o ia cu ei in calatoriile lor, in zilele noastre poate fi gasita in multe locuri cu clima calda.
Desi aloe vera este o planta tropicala, ea poate supravietui si la temperaturi de inghet, atata timp cat radacina nu se distruge. Frunzele se pot distruge, iar substantele nutritive se pot pierde la temperaturi in jur de 4-5°C. Insa planta se dezvolta foarte bine la temperaturi de 40°C. Poate supravietui chiar si la temperaturi mai mari si chiar poate depasi perioade de seceta severa. Insa poate supravietui si in jungla umeda, atata timp cat radacina nu sta in apa sau umezeala. 
Substantele pe care aloe vera le contine sunt aloina (un lichid laptos, folosit ca laxativ) si gelul de aloe. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95% din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme). Gelul din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si mai eficienta a plantei din punct de vedere medical, dar in ciuda efectelor sale atat de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe in stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conservare pentru o perioada mare de timp. In urma a numeroase cercetari in mari institute ale lumii, s-a constatat ca stoparea procesului oxidarii (si in consecinta, pastrarea tuturor principiilor active din planta) se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele A, C si E. Gelul este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrandu-si intacte toate calitatile terapeutice (termenul de garantie a crescut de la 2 ore la 4 ani, fiind stabilizat si purificat numai prin metode strict naturale). 
Cel mai bun efect al acestei plante il simt persoanele varstnice care sunt susceptibile la escare, ulcere diabetice si ulcere vasculare (varstnicii au rani care se vindeca mai greu). Nu exista parti ale plantei aloe vera care sa nu fie folosite. Coaja este folosita ca laxativ, in timp ce pulpa a fost pusa pe arsuri sau pe alte rani de mii de ani. In ultimii ani, in afara de efectul curativ, aloe vera a fost utilizata in o serie de produse cosmetice avand mai ales efect emolient.
Proprietatile benefice
Printre proprietatile benefice ale acestei plante se numara si urmatoarele: intareste sistemul imunitar, are efect analgezic si calmeaza nervii. Aloe vera accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. Planta are efect antispetic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerearea celulara. Prin efectele sale benefice, ea asigura combaterea numeroaselor probleme de sanatate si este capabila sa vindece si sa amelioreze multe boli si anomalii. Aloe vera hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor. Traversand organismul, echilibreaza starea generala. Datorita compozitiei sale naturale, vegetale, tine corpul intr-o stare fiziologica sanatoasa, creeaza organismului posibilitatea de a se regenera. Prin intarirea sistemului imunitar, are un efect preventiv durabil asupra organismului, acesta fiind capabil sa valorifice cele 240 de substante active, conform necesitatilor sale.
Aloe vera este utilizata in terapia diferitelor afectiuni precum: alergie, astm, anemie, artrite, artroze, afectiuni ale prostatei, afectiuni ale unghiilor, abcese, boli carentiale, bronsite, colita intestinala, cefalee, cistite, crampe musculare, combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, cataracta, constipatie cronica, diabet zaharat, depresii, entorse, escoriatii, eruptii cutanate, foliculite, furunculoze, faringite, gingivite, hemoroizi, herpes, hepatita cronica, insomnie, inflamatii cutanate, infectii fungice, intinderi musculare, ligamente, intepaturi de insecte, kera troza, keratite, pancreatita cronica, psoriazis, piele uscata, scleroza multipla, unghie incarnata, urticarie, viroze, vergeturi, varice, zona zoster, previne formarea de tumori, tine sub control cancerul pulmonar, distruge virusi, favorizeaza regenerarea culorii naturale a pielii.
Aloe vera poate fi cultivata chiar si in apartamente, planta nefiind foarte pretentioasa. totusi, este bine ca atunci cand vreti sa va folositi de proprietatile ei in tratarea unei afectiuni, sa cereti parerea unui specialist in medicina naturista.
Aici regasiti si reteta bunicii cu aloe vera.

Comentarii