Cum sa faceti branza de vaci acasa si smantana din branza de casa

De obicei sunt o pofticioasa, si prefer branza cu o diversitate de gusturi, mirosuri si consistenta pe care aceasta o are. Mananc din placere dar si din curiozitatea de a descoperi noi arome, si cu cat mancarurile sunt mai complicate si mai sofisticate cu atat mai bine, dar asta nu inseamna ca o mancare simpla la vedere nu poatea avea un gust sofisticat.
De obicei branzeturile din comert au o concentratie crescuta de calciu, dar in acelasi timp contin multa sare si grasime. In consecinta, pentru efecte benefice maxime cardiovasculare trebuie alese produse lactate degresate si nesarate (cas, urda, branza proaspata, ricotta, mozzarella) sau putem face branza de vaci la noi acasa. Branzeturile pe langa faptul ca contin vitamine din grupul B, este si un excelent antidepresiv.
Triptofanul din compozitia ei, chiar daca este similar cantitativ cu cel din carne, actioneaza mai eficient, ajunge la nivel cerebral si se transforma in seretonina care da starea de bine si relaxare. Consumul unei cantitati mici de branza la sfarsitul mesei este un obicei frantuzesc foarte eficient pentru protectia impotriva cariilor dentare, care l-am preluat si eu. Daca nu inchei masa cu cateva bucatele de branza, parca nu m-am saturat.
Dar haideti sa trecem la subiect si sa va prezint retetele pentru branza de vaci de casa si smantana din branza de casa, sanatoase, simple, aromate si delicioase, daca se adauga ingredientele potrivite.
Branza de vaci
Ingrediente (se obtine circa 240 g branza):
- 2 litri de lapte nepasteurizat.
Mod de preparare:
Se incalzeste laptele la temperatura corpului (37-38°C) punand sticla de lapte inschisa in chiuveta plina cu apa calda. Apoi se baga la incubator intr-un loc cald, de exemplu langa ochiul de la aragaz sau in cuptor cu lumina aprinsa. Cel mai bine ar fi sa lasati laptele in recipientul initial pentru a preveni intrarea bacteriilor aeriene sau a mucegaiurilor, care pot sa contamineze cultura. Perioada de incubare variaza intre 24-30 de ore, se lasa chiar mai mult pentru branza cu gust mai puternic. Agitati recipientul de mai multe ori in aceasta perioada. Dupa formarea cheagului, se va ridica la suprafata. Se poate forma un cheag mai tare, daca puneti branza (inca in sticla) intr-o chiuveta cu apa calda si cresteti treptat temperatura pana la 43°C pentru cheag mai moale sau 49°C pentru cheag mai tare. Aveti grija sa nu incalziti apa prea tare pentru ca se distrug enzimele pretioase si bacteriile bune (cel mai bine folositi un termometru). Se toarna branza intr-o sita acoperita cu mai multe straturi de tifon, se aduna colturile tifonului si se preseaza pentru a scoate zerul.
 Pentru branza de vaci mai cremoasa se adauga circa 1/4 cana de iaurt gros la fiecare cana de branza.
Pentru branza de vaci cu ierburi, se poate condimenta cu arpagic proaspat, usturoi zdrobit, tarhon, patrunjel, marar, seminte de marar. Insa trebuie sa lasati branza sa se odihneasca 30 de minute inainte de servire.
Sau in loc sa fie lasat sa se inchege singur, se adauga sucul de la 1 sau 2 lamai sau 1/8 cana de iaurt la laptele proaspat. Aceste adaugiri conduc la diferite arome si texturi. Puteti experimenta pentru a afla ce va place mai mult.

Smantana din branza de casa
Ingrediente:
- 1 cana branza de vaci
- 1 lingura suc de lamaie
- jumatate de cana cu iaurt.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele in blender pana devine totul o pasta si gata smantana. Pentru a obtine o smantana aromata puteti adauga usturoi pisat, hrean, arpagic, ceapa verde, menta proaspata sau marar uscat. Produsul obtinut il puteti pune peste cartofii la cuptor sau folosi ca sos pentru legume crude.

Comentarii