Lamaia are proprietati benefice pentru organism si nici un efect advers. Cinezii au descoperit-o cu 3000 de ani in urma, iar europenii u primit-o de la arabi in secolul al XII-lea. Acum intreaga lume se bucura de proprietatile ei curative si racoritoare. Arborele de lamaie, cel mereu verde, este renumit pentru calitatile sale, dintre acestea, doua sunt mai importante:
- proprietati antibacteriene
- continut ridicat de vitamina C.
Originara din nordul Indiei, lamaia era venerata de romani, care o considerau antidotul pentru toate otravurile, chiar si pentru veninul de sarpe, datorita excelentelor sale efecte detoxifiante asupra organismului.
Sucul unei lamai asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Dar acest fruct contine si vitamina A, B, fosfor, calciu, fier, bioflavonoide (antioxidanti pretiosi ce ajuta la incetinirea procesului de imbatranire) si limoneina, substanta considerata capabila sa blocheze actiunea elementelor chimice care provoaca aparitia cancerului. Pectina din pulpa lamaiilor face sa scada nivelul de colesterol, ajutand astfel la protejarea arterelor impotriva bolilor. Sucul de lamaie combinat cu ulei de masline ajuta la dizolvarea calculilor biliari. El este, de asemenea, un remediu traditional pentru mahmureala. Putin suc de lamaie in apa rece combinat cu suc de portocale, constituie o bautura racoritoare, care potoleste setea intr-o zi fierbinte de vara sau scade febra si ajuta la indepartarea infectiilor.
Iata cum arata continutul nutritiv al lamaii:
- apa: 90%
- proteine: 1,36 mg
- calciu: 25, 6 mg
- fier: 0,54 mg
- vitamina C: 52,7 mg
- energie: 27 calorii
- fosfor: 16,2 mg
- potasiu: 137,8 mg.
Lamaia are efecte benefice si asupra sistemului imunitar. Datorita antioxidantilor pe care ii contine, lamaia ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor. Cu actiune antiseptica si antiinflamatoare, lamaia lupta si impotriva febrei si ajuta la sintetizarea hormonilor antistres. In uz extern are actiune cicatrizanta si antipruriginoasa.
Lamaia perfecta este tare si grea, are coaja galbena si lucioasa, putin aspra si cu mult suc. Desi fructul si sucul au un gust acru, lamaia este un excelent amortizor in corp si poate sa reduca hiperaciditatea din stomac. Sucul de lamaie si coaja au efect antiseptic, iar frunzele de lamai sunt folosite pentru reducerea febrei. Lamaia este bogata in vitamina C care intareste sistemul imunitar si se comporta ca un antioxidant, protejand celulele de la vatamari radicale.
Iata care sunt intrebuintarile lamaii in bucatarie:
- este indispensabila la mancarurile cu peste si fructe de mare
- albeste maioneza
- da gust acru mancarurilor, inlocuind otetul
- da aroma si imbunatateste aroma altor alimente sau preparate
- sucul proaspat sau coaja rasa de lamaie adaugate in preparate, pot reduce sau chiar inlocui cantitatea necesara de sare pentru a da gust orezului, cartofilor, salatelor sau legumelor fierte
- coaja rasa de lamaie este un aromatizant nelipsit in productia de cofetarie-patiserie, iar coaja de lamaie confiata, un ingredient folosit in bomboniere si un decor perfect pentru torturi si prajituri.
Lamaile, care au fost folosite pentru a da un plus de gust verzei si altor legume, pot fi puse in hainele vechi sau nefolosite si le vor apara de molii si alte insecte daunatoare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu