Festivalul usturoiului - atractie pentru consumatori

Usturoiul este cel mai utilizat condiment in bucataria romaneasca si nu numai, el fiind agreat de multe popoare, care se falesc cu savuroasele lor preparate culinare al caror gust deosebit este dat de acest condiment. Usturoiul nu numai ca da gust mancarurilor, pentru om, aceasta planta minunata, creatie a naturii, constituind o binefacere si din punctul de vedere al sanatatii. Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost considerat un panaceu, un remediu care-l ajuta pe om sa previna anumite boli. Cu mii de ani in urma, preotii vestitelor temple egiptene ofereau un leac miraculos: usturoi amestecat cu miere de albine, ca mijloc de insanatosire si de fortifiere a organismului, un fel de elixir al vietii. Daca nu aveti nevoie de usturoi ca medicament, folositi-l la condimentarea mancarurilor. Gastronomia este intesata de retete culinare cu usturoi: de la painea prajita cu usturoi si unsa cu unt sau ulei de masline aromatizat cu diferite ierburi, pana la puiul la ceaun, tavalit in mujdei. Sunt atatea preparate culinare carora acest condiment le confera gust, savoare si aroma deosebite, unice chiar. Daca pana acum s-au organizat diverse festivaluri iata ca sunt si cateva dedicate usturoiului. Iata cateva curiozitati despre festivalul usturoiul:
Festivalul romanesc al usturoiului
In localitatea Copalau, din judetul Botosani, are loc un festival al usturoiului. Cu prilejul acestui festival se pregatesc si se consuma preparate culinare aromate cu usturoi, intre care se remarca mancarica de fasole asezonata cu usturoi (o delicatesa care o mananc in fiecare vara la bunica, doar ca in sosul de usutroi mai adaugam otet, marar si piper). In 2002, noutatea gastronomica a constituit-o inghetata cu aroma de usturoi. Festivalul se incheie de fiecare data cu alegerea a doi tineri, baiat si fata - "Miss si Mister catel de usturoi".
Festivalul american al usturoiului
In localitatea Gilroy, situata la sud de San Jose si la nord de Monterey din statul american California, are loc anual un festival al usturoiului. In aceasta zona se cultiva prin traditie o mare suprafata cu usturoi, care se livreaza atat in stare proaspata, cat si industrializata, sub forma de praf de usturoi. Din aceasta activitate se realizeaza anual o cifra de afaceri de 100 milioane de dolari.
Restaurantele Bern's Steak House din orasul Tampa SUA, ofera consumatorilor paine prajita unsa cu crema de usturoi. Crema se obtine din usturoi pisat, mixat cu unt. O gustare savuroasa care se armonizeaza cu bauturile reci, servite la inceputul mesei. La un restaurant cu specific cubanez in Miami se servesc gratuit, ca gustare, gogosele din aluat oparit, umplute cu crema de usturoi, care au rolul de a deschide pofta de mancare si de bautura.
In Indiana de exemplu, potrivit unei legi mai vechi, nu ai voie sa intri la teatru, cinematograf sau mijloc de transport in comun decat dupa 4 ore dupa ce ai mancat usturoi.
Capitala mondiala a usturoiului
Localitatea Pedroneras (in regiunea Macha, Spania) este considerata capitala mondiala a usturoiului. Aici se cultiva 10000 hectare cu usturoi. Locuitorii acestei localitati au contribuit la diversificarea si raspandirea unor cunoscute preparate culinare, specifice bucatariei spaniole.
Festivalul Grauntele de usturoi
Cei mai renumiti bucatari din Franta fac parte dintr-un ordin intitulat sugestiv "Marele cordon de aur al bucatariei franceze si al grauntelui de usturoi". Cel care primeste acest prestigios titlu poarta o pelerina frumos brodata si un colan, pe care le imbraca cu ocazia intalnirilor festive. Asemenea intalniri au loc in fiecare an, urmate de un dineu de la care nu lipsesc preparate culinare cu aroma de usturoi.

Comentarii