Orezul ca medicament - efectul orezului pentru sanatate, orezul in bucatarie

Orezul este unul dintre cele mai importante alimente din intreaga lume. Pentru mai mult din jumatate din populatia globului, orezul reprezinta alimentul principal. Indiferent de acest lucru, orezul nu este nimic mai mult decat o cereala foarte hranitoare din familia gramineelor, care de secole se bucura de o popularitate mare in Asia de Est, iar in prezent se cunosc peste 1000 de soiuri. Cel mai important soi pentru bucataria europeana atinge inaltimea de 1 m si creste exclusiv in zonele tropice si subtropicale, deoarece necesita foarte multa caldura si umezeala. Se cultiva in principal in Asia de Sud-est. Cand vorbim despre orez ca aliment, ne referim la bobul de orez in sine. Boabele se afla in spice de circa 20-30 cm lungime. Bobul de orez este invelit intr-o coaja necomestibila ce trebuie indepartata. Sub coaja se afla o membrana care nu este afectata la decorticare. Bobul de orez, membrana, germenul si stratul de aleuron, impreuna reprezinta orezul brun, denumit orez (aleuronul este bobul de substanta proteica). 
Cine doreste intr-adevar sa aiba o alimentatie sanatoasa, trebuie sa consume numai orez integral. Acesta contine mai multe substante nutritive decat orezul decorticat. Orezul integral nu numai ca contine substante hranitoare importante, ci are si un efect benefic asupra sanatatii. Cura cu orez, combinata in special cu cea de mere poate fi utila in caz de probleme reumatice, afectiuni cardiace si vasculare. 
Asemenea substante sunt in principal proteinele, vitamina E, cateva tipuri de vitamina B si substante de balast. In afara acestora orezul este bogat in kaliu, calciu, fosfor si magneziu. Aceste substante joaca un rol important in alimentatia sanatoasa si la tratarea diferitelor afectiuni cardiace si vasculare, problemelor reumatice. Proteinele sunt componente vitale ale oricarei celule vii. Vitamina E protejeaza si intareste celulele, avand o importanta semnificativa in durata de viata a globulelor rosii. Vitaminele B sunt indispensabile metabolismului carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. Substantele de balast sunt necesare la functionarea fara probleme a sistemului digestiv. Kaliul este necesar tot metabolismului, contribuind si la activitatea muschiului cardiac si a nervilor. Calciul asigura integritatea oaselor si a dintilor, ca si fosforul. Magneziul este important la activitatea nervilor si muschilor. Nu intamplator orezul era utilizat in Europa ca medicament si condiment, chiar inainte de a fi consumat ca aliment de baza, numai dupa Evul Mediu a inceput sa fie consumat ca aliment. Popularitatea orezului in Romania este demonstrata si de faptul ca figureaza in meniul oricarui restaurant, si chiar este parte componenta a specialitatilor nationale (de exemplu vestitele noastre sarmale).
Orezul decorticat sau integral?
Orezul fara coaja are un singur dezavantaj: nu poate fi depozitat un timp indelungat, se rancezeste repede. din acest motiv la decorticare se indeparteaza membrana, germenul si stratul de aleuron ce contine substante pretioase. Ceea ce ramane este bobul de orez usor de digerat care este slefuit pentru a putea fi valorificat mai bine. Orezul lucios, de culoare alba poate fi pastrat o perioada indelungata, nici nu se lipeste, insa contine mai putine substante hranitoare decat orezul integral. Cine consuma numai orez decorticat si lucios poate constata foarte repede simptomele avitaminozei.
Orezul in bucatarie
Pentru o alimentatie intr-adevar sanatoasa ar trebui consumat numai orez natural. Acesta nu numai ca este mai sanatos, ci si mai aromat iar la fierbere nu se lipeste. Iata cateva idei:
  • La cumparare fiti atenti la soiul orezului. Orezul cu bobul lung nu se lipeste, si dupa fierbere ramane tare. Orezul de marime medie si mica de regula rezista bine la fierbere, cel cu bobul rotund insa se lipeste si devine mucilaginos.
  • Inainte de fierbere inmuiati orezul cateva ore in apa rece pentru ca boabele sa se umfle. Timpul de fierbere se reduce si daca boabele de orez bine spalate se calesc putin in ulei incins, apoi se fierb intr-o cantitate dubla de apa fierbinte sub capac.
  • La mancare picanta alegeti orezul cu bobul lung sau de marime medie.
  • Pentru orezul cu lapte sau orez cu fructe, cel mai bun orez este cel cu bobul rotund.
  • Orezul integral se depoziteaza la rece, deoarece se rancezeste si se strica foarte repede.

Comentarii