Batoane din fructe, seminte si cereale pentru copii isteti si activi

Cel mai bine pentru copii este sa li se ofere dulce, dar dupa masa si in cantitate potrivita, care sa fie si nutritiva. Chiar daca principiul de baza ramane acela ca e cel mai bine ca cei mici sa manance desertul dupa masa, parerile medicilor nutritionisti incep sa mai difere un pic. Se stia ca desertul se mananca la sfarsitul mesei principale, dupa ce copiilor le-a fost asigurat necesarul de nutrienti. Copii nu au voie dulce inainte de masa pentru ca le taie pofta de mancare. In ultima vreme insa, nutritionistii afirma ca dulciurile consumate dupa masa nu sunt potrivite pentru sanatatea stomacului pentru ca acesta este ocupat cu digerarea mancarurilor ingerate anterior, iar zaharul din dulciuri va fermenta pana cand acestea vor fi digerate.
Astfel, nutritionistii recomanda ca dulciurile sa fie servite ca o masa individuala pentru a nu fi afectata in niciun fel digestia, in prima parte a zilei, alimentele dulci producand energie care va fi astfel consumata pe parcursul intregii zile. Alte opinii sustin ca vitaminele si nutrientii vor fi asimilati mult mai bine daca copii mananca putin desert inainte de masa, cu conditia sa le fie limitata cantitatea de dulce. Dar cu incercari prealabile, pentru ca intr-adevar copiilor li se taie pofta de mancare si nu vor mai manca apoi. Consider ca cel mai bine ar fi ca desertul sa fie servit la cel putin o ora dupa masa principala. Asta trebuie sa fie valabil atat pentru copii cat si pentru cei mari. Eu intotdeauna mananc desertul la sfarsitul mesei pentru ca asa simt nevoia, fara sa aud de la cineva ca e un lucru bun.
 Este bine sa aveti in casa si sa manancati toata familia dulciuri sanatoase pentru ca si copii sa poata urma exemplul celor mari. Atunci cand preparati dulciuri in casa, puteti opta pentru inlocuitori ai zaharului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil, de exemplu faina alba sau conservanti si coloranti s.a. Daca insa cumparati dulciuri este bine sa cititi lista ingredientelor, avand in vedere ca anumite alimente pot contine cantitati importante de zahar cum ar fi torturile, prajiturile, biscuitii sau sucurile.
Atunci cand nu aveti timp sa preparati ceva dulce copiilor va recomand batoanele Nutribon, un dulce sanatos si cu ingrediente naturale, fara conservanti, coloranti si zahar adaugat. Desi sunt pentru copii, le-am incercat si eu sa vad cum sunt. Gustul acestor batoane este identic cu ale celor facute in casa si pe langa asta sunt nutritive si consistente. Acestea contin prune, nuci, fructe de padure in proportii variabile (merisoare, coacaze, afine), stafide brune, fulgi de ovaz, scortisoara, alune de padure, seminte de in, migdale si vanilie. Le gasiti atat in magazinele naturiste (plafare) cat si la unele chioscuri de ziare (eu am gasit la cel din Kaufland), la pretul de 4 lei.
Iata si o reteta rapida pe care o puteti face acasa:
Ingrediente:
- 300 g curmale sau smochine uscate dar hidratate cel putin 2 ore
- 300 g nuca de cocos (puteti folosi in loc si cacao, nuca macinata sau pudra de roscove)
- 150 ml apa
- 100 g faina de seminte de floarea-soarelui.
Mod de preparare:
Intr-un blender se pun curmalele si apa, pana se obtine o pasta. Faina din seminte de floarea-soarelui se face intr-o rasnita de cafea sau daca nu aveti le puteti adauga la inceput alaturi de curmale in blender. Din compozitia obtinuta se fac bilute si se dau prin nuca de cocos. Pofta buna!

Comentarii