Gustul multor preparate culinare e parca incomplet daca nu are putin mustar, ketchup sau putina maioneza. O selectie de diferite sorturi de sosuri picante, pesto sau remoulade, servite cu biscuiti sarati, chips sau paine sunt bine venite la orice petrecere si atunci cand avem pofta de o gustare delicioasa. Haideti sa vedem cat de sanatoase sau nesanatoase sunt ele:
Ketchup
Cred ca toti am folosit candva ketchup la un sendvis, la pizza, cartofi prajiti si la friptura. Daca nu are aditivi si conservanti poate fi considerat sanatos, fiind o simpla pasta de rosii (mie imi place reteta aromata de ketchup a lui Jamie Oliver), asadar o sursa de vitamine si antioxidanti (licopenul). Insa ketchupul picant poate fi iritant pentru mucoasa gastrica. Ketchupul se recomanda la cartofi, orez, legume, carne, oua si nu mai mult de 30 g pe zi.
Mustar
Cand vine vorba de traditionalii mici, de carnati sau de crenvursti, mustarul este indispensabil. Semintele de mustar contin magneziu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a starii psihice, sunt bogate in fitonutrienti, care contribuie la mentinerea starii de sanatate si pot chiar sa previna instalarea unor afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, bronhopulmonare sau Alzheimer. Se recomanda la carne, oua si nu mai mult de 1 lingura pe zi. Daca nu imi fac mustar acasa, preferatul meu este mustarul Crenvurstila.
Sos Pesto
Este un amestec de verdeturi aromate, pisate cu ulei de masline, usturoi, sare si poate avea si seminte de in, parmezan, caju, acestea fiind o varianta mai noua de pesto. Combinatia de ulei de masline si plante aromatice il face o alegere buna pentru a fi integrat intr-o alimentatie de tip mediteranean, care este una dintre cele mai sanatoase moduri de hranire. Trebuie avut in vedere ca are o valoare calorica mare, deci nu trebuie consumat in exces. Se recomanda 3 linguri pe zi.
Sos Remoulade
Acesta contine oua, castraveti taiati marunt, maioneza, patrunjel, tarhon, piper si sare. Ouale si maioneza din compozitie ii confera o valoare calorica mare, data in mare parte de grasimi saturate. Daca se foloseste pentru a fi adaugat pe oua fierte sau pe carne, combinatia devine destul de greu de digerat si poate declansa crize biliare in cazul persoanelor mai sensibile. Cantitatea recomandata este de 2 linguri pe zi. Se recomanda la preparate din oua, limba, creier si legume fierte. Mie
imi place mai mult varianta: sos remoulade cu creier, o combinatie
excelenta.
Maioneza
Maioneza facuta in casa, este cu siguranta prezenta de cateva ori pe an in bucataria gospodinelor. Trebuie sa stiti ca nu este un produs foarte sanatos, pentru ca are o valoare calorica mare, fiind o combinatie de ulei si galbenus de ou. Aduce asadar colesterol si grasimi saturate si nesaturate. Creste substantial valoarea calorica a preparatelor. Se recomanda la legume si se poate inlocui cu variante light sau piure. Se recomanda o lingurita pe zi.
La salata beof folosesc intotdeauna maioneza, mai ales ca nu o fac decat de 2 ori pe an, dar atunci cand vreau sa folosesc maioneza, folosesc doar o lingura de maioneza+iaurt+avocado+usturoi+mustar.
Comentarii
Trimiteți un comentariu