Aceste dulciuri sunt foarte apreciate de toata lumea, datorita aspectului deosebit pe care il prezinta. Ele contin in proportie mare proteine din oua si lapte. Aspectul lor deosebit le recomanda in meniurile pregatite pentru diverse ocazii festive. Iata care este modul specific de obtinere al celor doua preparate:
Lapte de pasare
Laptele se fierbe cu jumatate din cantitatea de zahar prevazuta de reteta, albusurile se bat spuma si se odeleaza cu ajutorul a doua linguri sub forma de ou, lasand sa curga in laptele fiert, continuand fierberea pana ce albusurile se coaguleaza.
Separat se pregateste un sodou din galbenusuri si cealalta parte de zahar, care se toarna incet peste laptele in care s-au fiert albusurile (strecurat in prealabil), obtinand o crema. Crema se monteaza in cupe, iar deasupra se pun ousoarele din albus si se serveste rece. Datorita aspectului sau, acest desert se mai cunoaste si sub denumirea de Buldari de zapada. S-ar banui ca originea lui ar fi frantuzeasca (in franceza Boules de neige), insa nu se poate confirma cu certitudine acest lucru deoarece crema din galbenusuri, lapte si zahar este mai degraba cunoscuta ca fiind crema englezeasca. Indiferent de originea sa, acest desert aminteste cu siguranta de gustul dulce si aromat al copilariei.
Crema de zahar ars/caramel
O parte din zaharul prevazut in reteta se topeste in forma, tapetand cu zaharul topit fundul vasului si peretii, apoi se lasa sa se raceasca. Ouale se bat la cald cu zaharul pana la dizolvarea acestuia, se adauga laptele caldut, iar amestecul se toarna in vasul pregatit. Se coace la cuptor in bain-marie (baie de aburi), apoi se lasa sa se raceasca si se rastoarna in farfurie rece, impreuna cu sosul rezultat.
Pentru a obtine deserturi de calitate, ouale trebuie sa fie proaspete si incalzite la temperatura camerei.
Prin baterea albusului, in contact cu aerul, acesta se coaguleaza, formand pelicule fine care retin o cantitate mare de aer. Se formeaza de asemenea o spuma, a carei stabilitate creste prin adaugarea de zahar si prin tratament termic. In timpul tratamentului termic, proteinele se ou se coaguleaza, ingloband in masa acestuia componentele din reteta. Zaharul, prin incalzirea uscata, se caramelizeaza, apoi se dizolva, formand siropul caramel. Aceste transformari confera desertului proprietati gustative deosebite si o digestibilitate usoara.
Aici veti gasi si reteta mea de crema de zahar ars.
Comentarii
Trimiteți un comentariu