Cerealele au constituit de-a lungul timpului si vor fi intotdeauna grupa de plante cu cea mai mare importanta pentru existenta si activitatea omului. Acest lucru este conferit de compozitia chimica a boabelor: peste 60% hidrati de carbon, 10-16% substante proteice si fribre, grasimi, substante minerale, vitamine (complexul B si vitamina E), care le fac de neinlocuit in hrana omului. Cerealele preparate in diferite forme, se consuma de regula, la masa de dimineata, impreuna cu fructe.
Graul este una dintre cele mai importante cereale, fiind planta care se cultiva cel mai mult pe glob. Continutul mare in hidrati de carbon si substante proteice, corespunde cerintelor organismului uman. Painea si produsele de panificatie ce au la baza graul, constituie hrana de baza pentru 35-40% din populatia globului. Graul poseda proprietati terapeutice deosebite pentru medicina umana. Principiile active pe care le contine ii confera proprietati nutritive, emoliente, laxative, antidiareice, sedative, remineralizante, reconfortante si tonice. De aceea ar fi foarte bine sa introducem in alimentatia noastra, diferite preparate care includ boabele de grau integrale si sa consumam din acestea de cel putin 2 ori pe saptamana. O alta modalitate de consumare a graului este prepararea de grau incoltit. Iata ca din grau incoltit putem face si paine, aceasta minunata paine eseniana (se face doar cu grau incoltit):
Ingrediente (pentru o paine):
- 160 g germeni de grau sau secara
- fulgi de ovaz.
Reteta originala de paine eseniana provine din Evanghelia eseniana, un text in aramaica, vechi de 2000 de ani, in care se dezvaluie procesul incoltirii graului, cum cum urmeaza: "Umeziti-va grau, astfel incat ingerul apei sa intre in el. Apoi lasati-l in aer liber, ca si ingerul aerului sa-l imbratiseze. Lasati-l de dimineata pana seara sub soare, ca ingerul soarelui sa coboare asupra sa." Versiunea moderna difera de cea originala doar prin folosirea caldurii de la cuptor in locul caldurii solare.
Reteta simpla de grau incoltit gasiti aici.
Mod de preparare:
- germenii se tin la frigider timp de o zi si lasati-i descoperiti, pentru a se usca putin
- nu se clatesc inainte de macinare pentru ca altfel veti obtine mai degraba o budinca in loc de paine
- se macina germenii manual sau in blender si se pun treptat pentru ca altfel devin ca cimentul in mecanismul de tocare
- se formeaza painici de 3-4 cm inaltime
- se pun pe o folie de copt bine presarata cu fulgi de ovaz pentru a preveni lipirea
- se coc la 120-150 °C timp de 90-150 minute, pana painea devine aurie
- se lasa sa se raceasca bine inainte de feliere (cel mai bine se taie dupa ce sta la frigider)
- se foloseste un cutit de paine bagat in apa rece, cu o miscare lenta dus-intors.
Painea poate fi folosita ca gustare, dupa micul dejun sau la o masa daca aveti pofta de mancare si nu trebuie sa inlocuiti cartofii si legumele cu paine, de orice fel ar fi, si nici invers.
Comentarii
Trimiteți un comentariu