Ficatul este adesea neglijat in concediu, cand dam frau liber la excese alimentare, nopti nedormite si drumuri obositoare. Fie ca ai deja probleme cronice, fie ca te-ai decis sa acorzi mai multa atentie ficatului in vara asta, trebuie sa actionezi pe doua planuri: detoxifiere si regenerare.
Primul pas este sa renunti la alimentele grele precum carne, oua, conserve, alcool, tocaturi, prajeli, rantasuri, grasimi animale si tot ce cade greu. Inlocuieste lactatele animale cu cele vegetale (lapte de cocos, de migdale, orez sau quinoa), iar pentru grasimi, un substitut sanatos este pestele si uleiul de masline. Daca mergi la picnic/gratar, fereste-te de alimentele nedepozitate corespunzator, fiindca o banala indigestie poate agrava problemele pe care le ai.
Ficatul e vulnerabil la temperaturile mari, dar pentru asta fructele si legumele proaspete de toate soiurile iti stau la dispozitie.
Al doilea pas este sa mergi pe metoda de gatire la abur, deoarece un timp de preparare redus pastreaza nutrientii necesari pentru sanatatea ficatului. Pentru a contrabalansa caldura verii, incearca hrana care te racoreste: salate, ciuperci, mere, pepene, citrice, legume si branza tofu.
Nu sunt recomandate nici dietele, deoarece acestea sunt limitate in timp. restrictive pentru anumite principii alimentare si creeaza dezechilibre. Este mai bine si mai corect sa adopti un stil de viata sanatos, pe care sa-l respecti cat mai mult timp decat sa faci excese si apoi sa tii diete.
Reguli pentru protectia ficatului pe timp de vara:
1. Bea zilnic 2,5 litri de apa (40 ml de apa/kg corp) - imediat dupa trezire bea un pahar cu apa la temperatura camerei, iar doua zile pe saptamana bea dimineata 100 ml ulei de masline pe stomacul gol, stand 30 de minute pe partea dreapta, apoi ia micul dejun.
2. Mananca zilnic legume si verdeturi, si sa nu-ti lipseasca din farfurie broccoli, conopida, varza alba, rosie sau creata. Iar la salate foloseste patrunjel, marar, busuioc sau spanac proaspat.
3. Sucurile naturale (suc de morcovi, rosii, suc de citrice) sunt un balsam pentru ficat, intrucat au proprietati regenerante si detoxifiante.
4. Necesarul de sulf este esential pentru functionarea ficatului, deci mananca zilnic usturoi, ceapa (verde, rosie sau alba).
5. Bea ceai de armurariu, planta ce contine silimarina, substanta responsabila cu refacerea celulelor hepatice. Daca nu esti iubitor de ceaiuri, incearca suplimentele sub forma de capsule, intr-o cura de o luna.
6. Renunta la toxinele emotionale: sentimentele negative si starile tensionate contribuie la deteriorarea functiei ficatului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu