Salatele si spumele de fructe - reguli de preparare

Salatele de fructe se pregatesc fara tratament termic. Fructele se folosesc in stare cruda, fapt ce influenteaza mentinerea echilibrului in ratia alimentara. Prin aspectul atragator, gustul placut si prin prezenta unor acizi organici (malic, citric, tartric), excita secretiile digestive, usurand digestia celorlalte preparate consumate. Modul de obtinere a acestora are la baza macerarea fructelor presarate cu zahar farin, in rom, lichior, cognac sau vin, la rece, timp de 30 de minute-1 ora.
Se monteaza la cupa si se orneaza cu frisca batuta de casa si piscoturi de sampanie cu ciocolata rasa. O varianta deosebita de prezentare a salatelor de fructe o constituie obtinerea acestora in cavitati ale altor fructe mai mari, cum ar fi jumatati de pepene galben sau rosu, jumatati de ananas s.a. Dezavantajul acestui mod de obtinere si prezentare spectaculos, pe de o parte, este ca se prepara pentru mai multe persoane si in aceasta situatie se poate expune doar la mesele tip bufet.
Spumele de fructe se obtin prin baterea energica a fructelor cu albus de ou/frisca/iaurt/branza de vaci. Pentru marirea stabilitatii acestor amestecuri se adauga gelatina. Se monteaza la cupa si cu un decor adecvat, din fructe, frunze de menta si ciocolata. 
Atat spumele de fructe cat si salatele de fructe, constituie deserturi foarte apreciate, mai ales in perioada verii, cand avem nevoie de un desert simplu, usor si nu prea sofisticat dar delicios. Aceste dulciuri au rolul de a furniza organismului o cantitate sporita de glucide cu molecula usoara, usor asimiabile, vitamine si substante minerale. Pentru aceste deserturi se aleg numai fructele intregi, frumoase, sanatoase, nelovite si nepatate. Se spala foarte bine sub jet de apa rece iar taierea lor se va face neaparat cu ajutorul cutitelor cu lama inoxidabila, pentru a se evita inchiderea la culoare a fructelor in contact cu lama cutitului.
Aici veti gasi si reteta mea pentru spuma de capsuni.

Comentarii