Semintele de canepa, planta viitorului - remedii naturale si proprietati nebanuite

Canepa, supranumita si planta viitorului sau planta minune, constituie un miraj in sine prin imensa paleta de beneficii pe care le aduce organismului uman. Fiecare parte a ei poate fi valorificata, fiind folosita deja de mii de ani in China si in alte zone ale Europei. Sub forma de capsula, ulei, decoct, praf, infuzie, pasta sau chiar intreaga, samanta de canepa este un ingredient de baza in numeroase retete curative.
Proprietatile ei nutritive sunt:
- exista doua tipuri de canepa: Cannabis Indica si Cannabis Sativa (este canepa textila, ce are un continut scazut sub 0,3%), ale carei seminte decorticate le consumam ca planta medicinala
- in semintele de canepa, acizii grasi esentiali Omega 6 si Omega 3 sunt prezenti in raportul 3:1, raportul ideal care mentine si cele mai fine vase de sange curate, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare
- semintele de canepa sunt cea mai buna sursa de acid gamma linoleic, care este un acid esential Omega 6 cu proprietati antiinflamatorii si de echilibrare hormonala
- semintele de canepa contin o cantitate importanta de lecitina, nutrient excelent pentru constructia organelor interne (ficat, creier)
- samanta de canepa decorticata contine 30% proteine, 41% grasime si 15% carbohidrati
- decorticate, ele contin 30% proteine, din care 65% este o proteina usor de digerat, edestina, ceea ce face ca semintele de canepa sa fie un aliment ideal pentru vegetarieni, inlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animala
- semintele de canepa sunt mult mai valoroase din punct de vedere al continutului nutritiv decat semintele de soia
- semintele de canepa contin vitamina E, dar si minerale foarte importante pentru organismul nostru, precum magneziu, zinc, fier, potasiu, calciu si fosfor.
Semintele de canepa pot remedia:
1. Hipertensiunea - prezenta magneziului ne ajuta sa tinem in frau tensiunea, iar aportul de grasimi sanatoase (acizii grasi Omega 6 si Omega 3) in raportul ideal de 3:1 ne elibereaza de problema grasimilor nesanatoase pentru viata arterelor noastre.
2. Posibelele afectiuni neurologice ale copiilor - continutul nutritiv bogat, recomanda semintele de canepa in dieta viitoarelor mamici si a mamicilor care alapteaza. Nivelul ridicat de Omega 3 la mame, a scazut incidenta la nasteri premature, a crescut greutatea copilului la nastere, lungimea la nastere si circumferinta capului, de asemenea a imbunatatit inteligenta bebelusilor de 18 luni.
3. Depresia - acelasi raport corect de acizi grasi, ne ajuta sa depasim momentele depresive, atacurile de panica, depresiile post-partum.
4. Oboseala, stresul - magneziul si proteinele de calitate din semintele de canepa ne sustin sa ne hranim corect in perioadele de solicitare intensa si sa ne pastram echilibrul in situatii de stres.
5. Diabet - pentru diabetici, indexul glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
6. Artrita reumatoida - acizii grasi Omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare care functioneaza asemenea hormonilor. Semintele de canepa ofera acizii grasi vitali in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice.
7. Mentinerea echilibrului hormonal - canepa este singura samanta comsetibila care contine acid gamma-linoleic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei. Datorita profilului acizilor grasi din canepa, ea este sursa cea mai adecvata de AGL pentru consumul pe termen lung.

Comentarii