Reteta Chiftele de vita aromate pe pat de mazare la cuptor
Pentru aceasta reteta am facut doua variante: la cuptor si la tigaie.
- 1 kg de mazare congelata
- 750 g carne tocata de vita
- 150 ml apa calda
- 100 ml de lapte
- 6 rosii decojite in sos de rosii
- 4 catei de usturoi
- 3 felii de paine
- 2 oua
- 1 lingura ulei de susan
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa
- 1 legatura de patrunjel
- condimente uscate: sare roz himalayana, piper, busuioc, oregano, lemongrass (lamaita), maghiran, boia de ardei dulce, chili, rozmarin, marar, leustean, usturoi granulat.
Mod de preparare:
Pentru varianta la cuptor:
Ceapa se taie marunt si se pune intr-un castron peste carnea desfacuta cu lingura, se adauga feliile de paine inmuiate in lapte si maruntite, ouale batute, patrunjelul tocat, condimentele uscate si usturoiul pisat. Se amesteca bine compozitia si se formeaza chiftele. Intr-un vas termorezistent se pune 650 g de mazare, uleiul de masline, de susan, apa calda si deasupra se pune un strat de chiftele cat cuprinde. Se acopera cu un capac si se da la cuptor pentru 40 de minute (daca nu aveti capac puteti improviza unul chiar daca nu sta fix). Dupa ce a trecut 40 de minute se pune deasupra rosiile decojite tocate marunt, impreuna cu sosul (in sos se mai adauga optional sare roz himalayana, boia de ardei, piper, busuioc, patrunjel, ceapa pudra si pastranac uscat) si se mai lasa 20 de minute la cuptor. Preparatul se serveste cat e cald, simplu sau cu salata de varza cu putin morcov (cu salata mi-a placut mai mult).
Pentru varianta la tigaie se folosesc chiftelele ramase (mi-au ramas cam 10 chiftele mari). Intr-o tigaie antiaderenta am pus 200 ml de apa, o lingura de ulei de masline, si atunci cand a inceput sa fiarba am adaugat chiftelele. Se lasa 7 minute, se intorc chiftelele pe cealalta parte, se rade fasii un morcov mic, apoi se adauga 200 ml pasta de rosii, restul de mazare (350 g), 2 foi de dafin, condimente uscate precum sare roz himalayana, piper, boia de ardei, oregano, busuioc, maghiran, patrunjel, ceapa pudra, usturoi granulat. Se lasa sa mai scada putin dupa care se da de pe foc. Varianta la tigaie are un gust mai puternic si mai savuros. De aceea preparatul se serveste simplu, si nu mai are nevoie de salata. Asta a fost o varianta experiment pentru ca nu mai incapeau chiftelele in vas, iar pe langa asta mai aveam si mazare ramasa. Dar spre surprinderea mea varianta la tigaie a fost mult mai apreciata. Data viitoare varianta la tigaie o sa fie in plan principal. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu