Conservarea legumelor in sare, otet si ulei - retete

Ce au in comun sarea, otetul si uleiul? Impiedica microorganismele nedorite sa-si faca treaba si au grija ca legumele si fructele cu multa sare chiar si carnea, sa nu se strice. In plus, prin aceasta metoda de conservare se pot obtine muraturi picante si condimentate. Iar in afara de asta este si o metoda de conservare sanatoasa, pentru ca legumele isi pastreaza continutul lor valoros de substante hranitoare. Este adevarat ca in ziua de azi nu mai este nevoie sa ne facem vara provizii pentru iarna, pentru ca magazinele ne ofera atat legume conservate si murate, cat si congelate. Insa cine face o comparatie intre muraturile de casa si cele de magazin va observa imediat diferenta si se va decide in mod sigur pentru cele facute acasa, mai ales ca acestea se pot condimenta dupa propriul gust.
In plus, stii exact ce ingrediente contine. Si acum ce-ar fi daca la sfarsit de saptamana v-ati hotari sa puneti cateva borcane de castraveciori in otet, rosii murate in ulei sau de varza acra?
Iata cum le preparati:
1. Varza acra
Daca folositi multa sare la saramura, ea va impiedica formarea mucegaiului sau a bacteriilor de putregai. Pentru a evita diverse procese nedorite, ceea ce se pune la fermentat trebuie sa stea complet in zeama si sa fie inchis etans. Pe vremuri (dar si azi, in unele regiuni) varza era tinuta in zeama cu o greutate, dupa care se inchidea capacul etans. Cel mai indicat pentru murat este un vas din ceramica, insa in zilele noastre se gasesc si vase speciale pentru fermentare.
Varza murata contine multa vitamina C si nenumarate alte substante vegetale anticancerigene.
Ingrediente:
- 2,5 kg varza alba
- 3 linguri de sare mare grunjoasa.
Mod de preparare:
Se indeparteaza foile de varza deteriorate, se spala capatana si se toaca varza. Cotoarele se arunca, iar varza se pune intr-un vas, in straturi alternative cu sarea. Fiecare strat se taseaza bine. Se acopera totul cu o farfurioara si cu un prosop de bucatarie, iar deasupra se pune o greutate mare si curata. Greutatea trebuie sa impinga in sus zeama care se formeaza. Se tine 10 zile la cald, apoi 4-6 saptamani la rece. Spuma care se formeaza se indeparteaza regulat. In momentul in care nu mai urca bule de aer la suprafata, se acopera cu o panza curata si se pune capac.
Aceasta este varianta la borcan pentru varza murata. Varianta la butoi se prepara astfel: varza se pune intreaga intr-un butoi, printre care se adauga si hrean, se adauga apa in care se dizolva sare mare grunjoasa iar la final se acopera cu marar uscat. Timp de 4 zile se pitroceste varza, sufland in saramura cu o teava (butoiul se tine in beci sau in balcon ferit de soare si zilele geroase).
2. Castraveti conservati in otet la rece
Exista doua metode de conservare, la cald si la rece. In ambele cazuri se folosesc atat otet, cat si saramura, aromate dupa propriul gust cu verdeata, condimente sau zahar. Muraturile in otet trebuie sa fie consumate cat mai repede sau trebuie sterilizate imediat. Si, pe cat posibil, nu le scoateti din borcan cu tacamuri din metal.
Ingrediente:
- 2 kg castraveti
- 2 l apa
- 50 g sare grunjoasa
- 30 boabe de ienibahar
- 1/4 l otet
- 3 catei de usturoi.
Mod de preparare:
Se spala bine castravetii, se amesteca apa cu sare si otet. Jumatate din condimente se toarna intr-un borcan de 4 l si se aseaza castravetii deasupra. Se pun apoi restul de condimente si se toarna zeama. Se apasa bine, ca toti castravetii sa fie complet acoperiti de zeama. Se lasa sa fermenteze 1-3 saptamani, se ia spuma zilnic, pana nu mai urca bule de aer la suprafata. Apoi se tin 3 saptamani intr-un loc racoros.
3. Rosii murate in ulei
Cand e timp frumos, rosiile se usuca la soare pentru a deveni si mai aromate, daca nu se pot usca in cuptor, conform retetei "Rotocoale de mar". Rosiile murate se pot conserva cu sau fara verdeata.
Ingrediente:
- 2 kg rosii coapte, mici si tari
- 1 l ulei de masline presat la rece
- 1/4 l otet din vin alb
- 1 capatana de usturoi
- condiemente uscate: busuioc, salvie, cimbru, patrunjel.
Mod de preparare:
Se spala rosiile si se sterg, se taie in jumatate si se usuca. Se amesteca otetul cu 1/4 l de apa si se tin rosiile in aceasta zeama timp de 15 minute. Se curata usturoiul, verdeata se spala si se scutura de apa apoi se umple un borcan cu straturi alternative de rosii, usturoi si verdeata. Se toarna uleiul deasupra si se inchide borcanul.

Comentarii