Otetul de mere atat de indragit pe vremea bunicii cazuse oarecum in uitare pana in urma cu niste ani. Acum insa a revenit in forta in casele noastre. Otetul de mere este sanatos, folosit extern, confera parului stralucire, stimuleaza circulatia sangvina a pielii si actioneaza benefic asupra stratului ei protector. Baut in mod regulat, echilibreaza metabolismul. Pe vremuri, otetul de mere se facea in casa cu ajutorul unei prese pentru fructe, fiind folosite si fructele cazute din copac, deci cele netrebuincioase. Astazi, pentru obtinerea sucului se folosesc fructele proaspete, iar in locul presei apelam la un storcator de fructe. Sucul este lasat sa fermenteze pana se obtine drojdia de otet, un fel de spuma lipicioasa care se formeaza la suprafata. Nu mai este necesar sa adaugati drojdie, desi aceasta grabeste fermentatia.
Inainte de a prepara otetul de mere, trebuie sa stiti ca cele mai potrivite mere sunt soiurile tomnatice si nu cele verzi care nu contin suficient zahar.Mod de preparare:
Se spala merele, se taie in sferturi si se indeparteaza portiunile putrezite, apoi se pun bucatile de mar in storcator. Se umple un borcan sau orice vas de piatra sau sticla cu suc, cu o parte din coji si cotor. se adauga putina drojdie uscata de bere si se inchide vasul ermetic.
Se lasa timp de 4 saptamani si periodic se indeparteaza periodic drojdia de la suprafata, agitand apoi lichidul. Cand otetul capata gustul dorit, se strecoara printr-un tifon si se toarna in sticle oparite. Otetul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Otetul obtinut va ramane intr-o stare excelenta pe termen nelimitat daca se sterilizeaza sticla. Chiar puteti aromatiza otetul dupa gust, adaugand la preparare ceapa, usturoi, tarhon, busuioc, menta, arpagic, scortisoara, ardei iute sau zmeura.
E intr-adevar un remediu bun la toate acest otet care se prepara si foarte usor. Profitati de putrile lui multiple!
Comentarii
Trimiteți un comentariu