Plante aromatice pentru diferite tipuri de carne

In antichitate li se atribuiau puteri magice si secole la rand omul s-a preocupat de descoperirea proprietatilor terapeutice ale acestora, in timp ce le-a utilizat pentru condimentarea si aromatizarea multor feluri de mancare diferite. Fiecare planta are un gust caracteristic si o afinitate cu un anumit tip de aliment, dar versatilitatea mare permite combinarea acestora in multe feluri. In magazine pot fi gasite proaspete sau uscate. Cele proaspete au o aroma mai putin concentrata decat cele uscate.
Cand luam un condiment de pe raftul de condimente nici nu ne dam seama ce valoare reprezentau in trecut aceste arome venite din tari indepartate. Aroma condimentelor este asigurata de uleiurile volatile si substantele picante. Acestea stimuleaza pofta de mancare, functia pancreasului si ajuta la secretia acidului gastric. In cazul unor condimente se consuma fructul sau semintele, ca de exemplu piper, ardeiul, chimenul. In cazul altora florile, ca de exemplu sofranul, cuisoarele, iar in cazul scortisoarei se utilizeaza scoarta, pe cand in cazul busuiocului, cimbrului, dafinului sunt folosite frunzele uscate sau proaspete. 
Cele mai importante condimente si intrebuintarea lor:
1. Rozmarinul creste din abundenta in zonele apropiate de mare si are un gust puternic si parfumat. Frunzele sale mici si in forma de ac, imprastie o aroma puternica. Se combina bine cu gratarele de carne si vanat.
2. Frunzele de dafin sunt folosite frecvent, intregi sau in bucati, pentru condimentarea multor feluri de mancare. Este folosit la prepararea carnurilor, supelor, sosurilor dar si la amestecurile de condimente. Au un miros caracteristic dulce si rasinos, au proprietati antiseptice, expectorante, antireumatice si digestive.
3. Salvia este o planta cu multa aroma, ale carei frunze proaspete si uscate sunt utilizate la condimentarea fripturilor de orice fel. De asemenea se foloseste pentru marinarea carnii de vanat.
4. Oregano este esential in multe retete mediteraneene. Este adesea folosit pentru a condimenta pastele sau pizza. Totusi, se combina cu ulei si lamaie, intr-un sos gustos pentru carnea la cuptor.
5. Busuiocul este planta anuala originara din India. Gustul frunzelor proaspete se aseamana cu cel al cuisoarelor, iar gustul frunzelor uscate se asemana cu cel al curryului. Cel mai cunoscut este probabil sosul italian pesto. Se vinde si uscat, in amestec cu alte plante precum patrunjel sau marar, pentru condimentarea sosurilor pentru carne, supelor. Busuiocul cel mai comun are niste frunze mari, moi si un gust dulce ca de cuisoare. Aceasta planta aromatica este utilizata pe scara larga in bucataria mediteraneana, tailandeza si vietnameza.
6. Chimenul este cunoscut si cultivat in toata Europa. Are un efect benefic asupra digestiei, functiei gastrice si intestinale, avand un efect antiseptic. In special mancarurile grele pot fi digerate mai usor daca se condimenteaza cu chimen, insa se poate adauga si la prajituri si branzeturi. De la el se foloseste absolut tot: bulbii, tulpinele, frunzele si semintele. Bulbul si tulpina au o usoara aroma de anason. Tulpina si frunzele sunt folosite de obicei pentru a aromatiza carnea cu un gust puternic.
7. Cimbrul este o planta aromatica, cu frunze mici, de culoare gri-verde, tipica pentru tarile mediteraneene. Rezista foarte bine la gatit, de aceea este in special indicat pentru mancarurile din carne de tara sau vanat.
8. Patrunjelul se gaseste tot anul. Condimenteaza armonios toate tipurile de alimente: peste, ciuperci, legume si carne. Cel cu frunza plata are mai mult gust si o textura mai buna decat cel cret.
9. Coriandru, de origine orientala face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si se utilizeaza in mod obisnuit proaspat. Se adauga la mancaruri cu putin timp inainte de a le lua de pe foc, pentru a evita pierderea aromei prin caldura.
10. Ienuparul - fructele albastre ale ienuparului originar din emisfera nordica se utilizeaza la condimentarea mancarurilor de vanat, carnii de porc, insa sunt cunoscute si in productia de alcool, deoarece aroma ginului vine anume de la ienupar. In anumite locuri se utilizeaza la condimentarea verzei murate sau la compoturi. Are un efect benefic asupra stomacului, functiei gastrice in caz de probleme hepatice si cardiace, avand si un efect diuretic.
11. Mararul este originar din Europa si Asia de Vest, insa se cultiva peste tot in lume. Este deosebit de bun la condimentarea castravetilor, pestelui si salatelor. Se utilizeaza semintele uscate sau frunzele proaspete.

Comentarii