Sosuri pentru preparatele din carne

Alegerea unui sos pentru a insoti un fel de mancare din carne depinde de gustul personal, dar trebuie avut in vedere intotdeauna faptul ca functia lor este de a spori aroma mancarii, niciodata de a distorsiona sau ascunde. Totusi, ca regula generala, aroma intensa a carnii se combina cu sosurile corpolente, ca de exemplu cele pe baza de legume fierte aromatizate cu ierburi si condimente. Plantele aromatice dau personalitate preparatelor din carne, in timp ce sosurile, cum ar fi chimichurri, le dau caracter si suculenta. Iata cateva tipuri de sosuri pe care le puteti prepara cu incredere:
1. Sos de branza
Are una sau mai multe branzeturi topite cu unt si amestecate cu smantana si piper dupa gust. Alegerea de branzeturi moi, tari sau afumate, determina aroma sosului, dar este preferabil sa se foloseasca de vaca, al carei gust este mai fin decat cel de oaie sau capra. Acest sos este potrivit pentru carnea de pasare in combinatie cu diferite garnituri de legume.
2. Zeama de carne este adesea folosita ca baza pentru diferite sosuri si supe. Consta in supa rezultata de la fierberea prelungita a oaselor sau carnii, de obicei de vita sau de vitel, cu ceapa, morcov, praz si telina. Toate acestea asezonate cu niste plante aromatice si piper.
3. Sosuri de fructe
Fructele constituie si ele baza multor sosuri pentru carne. Inca din Evul Mediu s-au folosit fructele de padure precum afine sau mure, pentru a da gust fripturilor. De asemenea, cu fructe tropicale, cum ar fi ananas si avocado, se prepara sosuri pentru gratare.
4. Chimichurri
Unul din sosurile cele mai apreciate din bucataria Americii de Sud, si mai ales din Argentina, pentru a insoti carnea la gratar. Desi exista versiuni diferite, in realitate consta intr-o pasta de usturoi, ardei, patrunjel, sare, piper, otet si ulei, toate bine emulsionate.
Pentru mai multe varietati de sosuri calde va puteti inspira de aici.

Comentarii